Нинова: Трябва да има правителство с ясен хоризонт. Трети избори ще са тежко изпитание за страната

Трябва да съставим правителство с ясен хоризонт и приоритети. Трети избори ще са тежко изпитание. Потвърждавам решението на БСП да предложи приоритети, върху които да стъпим, прозрачни разговори и кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебното правителство. Избрани сме с най-ниска избирателна активност и това е знак към всички. Задължение е да компенсираме ниската си легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието към институцията.

Това заяви пред депутатите в 46-тото Народно събрание Корнелия Нинова на старта на парламента.

Тя посочи още, че парламентът е фрагментиран и няма възможност за стабилни мнозинства. Нинова се обяви за политически диалог, който обаче в момента не съществува. По думите й вместо това той е миниран с предварителни условия.

„Протестни срещу партии на статуквото. Това е фактическа и политическа грешка. ИТН вече се отказаха от това, че са протестна партия и се определят като антисистемна.

Колеги, вече сте част от политическата система. Червената линия не е това. Червената линия е дали сме такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят или скрият зад имитация на промяна“, обясни още Нинова.

„Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да изградим нов, различен и справедлив. Трябва да преборим причините, защото всичко е следствие. И причината е в тази зала. Преди две години от това място казах, че ГЕРБ са заложили корупцията в законите и така я превърнаха в ненаказуема“, коментира Нинова.

Тя бе категорична – трябва да има контрол на отговорността. Лидерът на левицата се обяви за промени в съдебната система, закриване на специализираните съдилища, съдебен контрол за главния прокурор, който и да е той и нов закон за КПКОНПИ.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram