Д-р Ангелов: Казанлъчани първи започнали да честват героите ни с първото поклонение пред Хаджи Димитър на Бузлуджа (видео)

В ранната утрин на 10 юли 1883 г. младите ентусиасти от Казанлъшката ученическа дружина „Искра“ се отправят към връх Бузлуджа. В село Хасът /днешният град Крън/ към тях се присъединява отец Иван и няколко младежи от селото. Водена от стария духовник и учителя Георги Кърджиев групата лесно открива гробовете на Хаджи Димитър и неговата чета. Над почистените от покрилата ги буйна растителност лобни места са посавени три нови дървени кръста, отслужена е панихида. Присъстващите се обединяват около идеята всяка година на 18 юли – денят на последното сражение на Хаджи Димитър и четата му или в най-близкия до тази дата неделен ден, да бъде организирано честване в тяхна памет. Взето е решение съвместно с Казанлъшкото градско управление да се организира дарителска акция за набиране на средства за построяване на паметник.

На практика именно казанлъчани инициират преклонението пред паметта на видни дейци на национално-освободителните борби на българския народ. Честванията на подвига им се налага като практика още в първите години след Освобождението.

На 15 юли  /събота/ ще отбележим 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му. Честването е организирано от Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, чийто директор д-р Чавдар Ангелов напомни, че ще отбележим и още две значими годишнини – 140 години от първото организирано честване на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа и 150 години от публикуването за първи път на Христо-Ботевата балада „Хаджи Димитър“.  Творбата е  напечатана за първи път във в. „Независимост“ на 6 август 1873 г.

От НПМ „Шипка-Бузлуджа“ са подготвили няколко визуални проекта по двата повода. Повече можете да научите от интервюто с д-р Чавдар Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram