Пукнатини в Паметника на Свободата. През зимата е опасен

На места камъните от Паметника на Свободата са буквално разкъсани. Зад Лъва има близо 5 метрова пукнатина. През зимата паметника е опасен за туристите. Това сподели алпинистът Иван Нейков, който от 2001 до 2013 е извършвал дейности по реставрация на фасадата на Паметника на Свободата. Профилактика на паметника трябва да се прави всяка година, защото паметникът се руши сподели своето мнение Нейков.

https://www.youtube.com/watch?v=Umc7UEpC5ds

Иван Нейков – алпинист

„Целият паметник става през зимата буца лед. Камъкът и самата фугировка са подложени на разрушаване. През годините от 2001 до 2013 сме правили профилактика и сериозни ремонти. Опитвали сме се да го запазим просто. Мисля, че с такива малки ремонти няма как да се запази изцяло, би следвало един основен ремонт да му се направи, но това е въпрос на специалистите и на средствата. Ние сме правили ремонти според средствата и по указания на специалисти от София.

Има на места разкъсани камъни от леда. Там е опасното. Има и рушащи се, така, парчета падат от горе и е опасно и за туристите. Аз съм го споделял много пъти, че по-добре е паметникът да бъде опасан като Руският паметник със някакви синджири, вериги подходящи  и хората да не минават под него. Винаги може да падне нещо от горе. А зимно време висят буци лед. Висулки големи. Хората минават отдолу. Просто опасно е за туристите. Това са моите виждания. От страни го виждат по друг начин.

Лъвът е направен от части. Фугировката е почти разрушена. След дъждовете със дни просто се оцежда, през лъва минава доста вода. Той на площ е много голям, така че поема вода. Отзад също има разрушени камъни. По арката има една пукнатина, може би, 5-6 метра. Просто камъните са спукани, не фугировката. Опитваме се почти всеки път да замазваме да укрепваме. Просто да не влиза повече вода през пукнатините. До колко успяваме !? Почти не успяваме. Защото това трябва да се прави почти всяка година, такава профилактика и където има такива проблеми веднага да се отстраняват.

Остави ли се така една, две години без поддръжка паметникът се руши. „

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram