Кметът на Толияти ще дава обяснения пред Градската Дума за казуса Васил Самарски

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=LmKetWwQwis’]

Изключително ползотворното посещение на казанлъшката делегация в побратимения руски град Толияти е било помрачено от казус, свързан с нашия град в лицето на общинския съветник и бивш председател на ОбС-Казанлък Васил Самарски, споделиха пред медиите днес кметът Галина Стоянова и заместник-кметът Петър Косев. По време на срещите си с кмета Сергей Андреев и с депутатите от Градската Дума, един от които е действащ журналист, се е налагало да обясняват кой е Васил Самарски. Причината за този интерес се оказал скандал около театъра на Толияти „Колесо“ и свързаната с него дейност на Самарски като европейски икономически съветник. Медии от руския град са започнали журналистическо разследване на казуса с театъра. Неговият директор Наталия Дроздова е освободена от поста, назначен е нов директор, а крайъгълен камък се оказва договорът между театъра, сключен по времето на Дроздова, с икономическия съветник Васил Самарски.Съгласно този договор той е трябвало да получи 771 000 рубли, равни на 25 000 щ.долара, за концепция на Международния фестивал на Волга.

В открито писмо Васил Самарски надълго разяснява своята роля в ситуацията и твърдо настоява да се върне старият директор на театъра Наталия Дроздова. В писмото си Самарски цитира и своя среща с новоизбрания кмет на Толияти Сергей Андреев и проведения конфиденциален разговор с него, за който всичко щял да разкаже, „ако не се прекрати истерията около моя договор“. Медиите в Русия естествено започват да разплитат казуса и тъй като е въвлечено името на новия кмет на руския град, на Сергей Андреев му се налага да дава обяснения пред Градската Дума за нещо, към което той най-малко има отношение. От Васил Самарски се интересуват и депутатите на Градската Дума.

Кметът Галина Стоянова и заместник-кметът Петър Косев не пожелаха повече да коментират ситуацията, само предоставиха на медиите, присъстващи на пресконференцията, материалите от публикациите в руските медии. Но аналогията, която се налага след изнесените от журналистите в Толияти факти, не може да убегне на казанлъчани. През лятото на 2012 г. поредица от стачки и протести заляха Казанлък при смяната на тогавашния директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“ Атанас Чопов и назначаването на новия директор Диана Рамналиева, избрана след проведен конкурс. Появиха се договори с претенции за дължими наеми за театъра и библиотеката, сключени между Самарски и Чопов.

Сега само мястото и времето са други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram