Цецко Стоянов – на световно училищно първенство в Гърция

От 6 до 15 май 2013г. европейският шампион по шах при децата Цветан Стоянов ще представлява Основно училище „Чудомир” на Световно Училищно Първенство по шахмат, което ще се проведе в Порто Карас, Гърция.
Пътуването на Цецко до Гърция стана възможно благодарение финансовата помощ на Ротари клуб Казанлък.
Цветан Костов Стоянов е роден на 25 март 2004 година в град Казанлък.
Занимава се с шахмат от пет годишен. Според специалисти в областта е едно от златните деца на България.
Цветан е европейски шампион по класически шахмат за момчета до 8 години от Прага, Чехия 2012г., трикратен шампион е на България по класически шахмат, ускорен и блиц в две поредни години -2011 и 2012г., многократен победител във верига турнири „Купа България”, национален състезател.
Отличен е от спортните журналисти и национални медии като един от най-успешните млади състезатели за 2012г. и има честта да заеме място в „Златната десетка на България”сред подрастващите.
За три години активна състезателна дейност, над 60 изиграни турнира, ежедневна тренировъчна дейност и желание за самоусъвършенстване, Цветан достига високи резултати , между тях са републикански титли , европейска титла и шахматното звание FM „Майстор на ФИДЕ”(Световна шахматна федерация).
За разгръщането на потенциала му и подхранването на неговите дарби и заложби работят заедно родители, специалисти, учители, институции, организации и доброжелатели, сред които Основно училище „Чудомир”, Българска федерация по шахмат, Фондация „Шанс за децата на България” и Ротари клуб Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram