Трима от Казанлък казаха „Здравей, Рио” в Лондон

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков ще посрещне на летище София параолимпийската делегация, представила страната ни на Игрите в Лондон от 29 август до 9 септември. Националите ни ще кацнат на „Терминал 2″ на 12 септември (сряда) в 22,10 часа с полет FB 852. Даниела Тодорова от Казанлък с личен треньор брат й – Радостин на „Олимпийския стадион“ взе участие в сектора „за тласкането на гюле“. В трите си опита националката постигна най-висок резултат от 6,83 метра, което й донесе 719 точки. С регистрираните точки Даниела, която тази година основа и клуб в града ни, зае 13-то място от 16 атлетки сред 14 нации.

Казанлъшката параатлетка в сладващия старт се класира на шеста позиция в сектора за „хвърляне на копие“ с личен резултат на „Олимпийския стадион“ в Лондон. 13 параолимпийки от 12 държави си разпределиха призовите места в английската столица. 19 метра и 25 сантиметра от 6-ия опит бе най-добрия резултат в групата на казанлъчанката, която постигна и персонален, най-добър резултат в Англия. Радостин Тодоров правилно прогнозира, че на тези игри ще е много трудно, имайки предвид сборните групи F54/55/56/ и хегемонията не само в спорта на китайците.

В „хвърлянето на диск“ при мъжете от група „F 42″ казанлъчанинът Дечко Овчаров записа три неуспешни опита и с това остана последен в класирането от общо 10 участници от 8 държави. В сектора „за хвърляне на копие“ на „Олимпийския стадион“ в Лондон параатлетът от Казанлък бе осми от 11 състезатели от 10 нации с най-добър четвърти резултат – 43,69 метра.

Летните параолимпийски игри в Лондон бяха официално закрити с пищна церемония, наречена „Фестивал на огъня“. На олимпийския стадион излязоха над 4200 спортисти от 165 страни. За тях на сцената излязоха изпълнители като Колдплей, Джей Зи и Риана, а самата церемония беше вдъхновена от традиционните празници в историята на Великобритания. Бяха разпределени 502 комплекта медали и бяха подобрени 251 световни рекорда. 2,7 милиона зрители посетиха съоръженията, а приходите от продажби на билети надхвърлят 70 милиона долара! България зае 59-о място по спечелени отличия.

Кр. Ганев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram