„ТОП 20“ за Цветан Стоянов в Европа

Малката казанлъшка надежда в шахмата, 9-годишният Цветан Стоянов записа още една своя  последна  победа на финала на „Евро’13“.
23-тите Европейски индивидуални първенства по шахмат за деца,юноши и девойки до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години стартираха от 28 септември. В дванайсетте групи участваха 19 български състезатели , между тях бе и ФМ Цветан Стоянов, който спори за разпределението на медалите в групата до 10 години. В предпоследния кръг в понеделник, ученикът от Казанлък, победи резонно Иван Рунец от Беларус и вече с 5 точки гледаше към днешния финалния ден .
В своята първа и успешна партия на първенството в Будва /Черна гора/ негов противник бе Александер Баринов /Русия/ на 21-ва дъска,завършила с победа на момчето от Казанлък. С ЕЛО 1748 Стоянов бе на 21-ва стартова позиция в Европа от общо 123-ма от 43 държави. Цецко продължи без загуба и във втория раздел и надделя над Александер Коллин от Германия.След това последваха и три последователни ремита, в една от най-важните фази на „Евро’13” – срещу двама от лидерите и с по-голям рейтинг /ЕЛО/ – Дмитрий Цой Русия /ЕЛО 1871/ и полякът Павел Тецлав – с рейтинг 1898. Добре познатият сърбин Лука Будисавлжевич също си подели по половин точка с национала от Казанлък, преди загубата от КМ Барис Озенир от Турция. Последното бе безспорната изненада за българския щаб, но тенденцията в Будва се запази – равностойно и силно първенство на „Стария континент” се игра в Черна Гора. Отново играч с по-малко ЕЛО – рейтинг успя да вземе половин точка от Стоянов, след миролюбивото равенство на 19 маса с Балазс Вакос от Унгария. В последната си партия,Стоянов очаквано надделя над Стефан-Даниел Георгиу от Белгия и взе 6 точки за генералното крайно подреждане.След общо 549 партии на децата до 10 години,Стоянов е 20-ти в Европа.

Ганев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram