Спортен сайт и журналисти номинираха Цецко в „Златния ТОП 10“ на България

Само преди минути на пресконференция в Пресклуб „България“, в присъствието на зам.министъра на спорта доц. Лазар Каменов,бяха обявени имената на десет млади спортисти – „Златната десетка на България“ за 2012 година, сред тях и шахматистът от Казанлък – 8-годишният еврошампион Цветан Стоянов. Десетте спортисти, които получиха най-много гласове във второто издание на анкетата на Viasport.bg, бяха обявени по азбучен ред. Новост в класацията е изборът на Отбор на годината.
Ето и имената на десетимата, подредени по азбучен ред:
Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини), Александър Везенков (баскетбол), Ангел Караньотов (мотоциклетизъм), Антонио Вутов (футбол), Благой Найденов (бокс), Борислава Дамянова (джудо/самбо), Георгия Кадоглу (плуване), Ивайло Иванов (джудо/самбо), Ния Димитрова (биатлон), Цветан Стоянов (шахмат).
Церемонията по връчване на приза Най-добър млад спортист на България ще се проведе в София на 16 януари 2013 г., когато Viasport.bg ще отпразнува третия си рожден ден. Тогава ще стане ясно и кой оглавява класацията за 2012г. и кой е отборът на 2012г. при децата.
Инициативата стартира през 2011 г., когато за №1 сред подрастващите бе определен ски-скачачът Владимир Зографски. 
Изборът на десетте млади спортисти отново бе дело на спортните журналисти. От 10 декември 2012 г. до 6 януари 2013 г. представителите на медиите даваха своя глас за 10-те най-добри според тях. За улеснение спортният сайт бе изготвил спъсък с номинации, където са посочени най-големите успехи на младите ни таланти. 
В десетката заслужено попадна и казанлъшкото момче Цветан Стоянов, който успя да извоюва златен медал от Европейското първенство в Прага /Чехия/ в своята възрастова група. Само преди дни, Цецко записа и първо участие в състезание за 2013г., като при дебют в групата на децата до 12г. стана втори и само загуба от 14-годишния носител на Купа „Полипост“ за 2013г. Явор Тодоров му попречи да повтори успеха си от преди година, когато спечели турнира до 8-годишните. Цветан има големи шансове да оглави Топ 10 на младите спортисти, но засега организаторите на анкетата пазят в тайна подредбата на класацията.
В допитването се включиха 53-има спортни журналисти, представители на 38 медии от 7 града у нас, сред които и Прес ТВ. Гласове получиха 81 млади състезатели, сред които 2 двойки и една четворка.
Кой печели първото място и в двете категории ще стане ясно по време на официалното награждаване на 16 януари. Специалните статуетки със стилизирани звезди за първите 10, както и първата голяма купа за Отбор №1 на годината са осигурени от Министерството на физическото възпитание и спорта.

М.Ганева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram