Скандал с федерация и средства спира участие на казанлъшките надежди в шаха на предстоящо европейско

Непредвидени обстоятелства пред 8-годишнитe близнаци от Казанлък – Нико и Ния, шампиони по шахмат, може да попречат на участието им в предстоящо европейско първенство в Анталия. „Има по-малко от седмица. Не знаем дали ще участваме, или не. Досега не е имало проблем. Сега федерацията е без лиценз и квоти няма. т.е ние си заплащаме разходите“, разказва тяхната майка Айтен Джамбазова. Тя е предоставила на БФШ необходимите за участието на децата такси, но парите така и не са приведени на организаторите. А междувременно, тече и процедура по издаване на лиценз за вида спорт “шахмат” от Министерството на младежта и спорта. Хаосът по върховете, очевидно се отразява и на представянето на шахматистите.

„Аз се чувам постоянно с изпълнителния директор г-н Тодоров, който твърди, че вече няма пълномощие да оперира със сметката. Много странно, защото докато трябваше да преведа пари нямаше проблем, а на следващия ден се оказа голям проблем. Всеки се оправдава с Руслан Тошев, той еднолично решава всичко свързано с федерацията. Той е неоткриваем и към момента. Няма никаква промяна и отговор на нашите питания“, допълва майката на децата. „Всеки твърди,че е безсилен. Вчера дадох гласност на проблема и във страницата на БФШ 1928. И това е засега“, пояснява Айтен Джамбазова.

А Ния и Нико Малчеви са сред младите надежди на българския шахмат. Те бяха част от състава на България за първенството на Европейския съюз в Чехия през лятото на 2022 година.

В групата до 8 г. 19 момчета и 7 момичета се бориха за спечелване на шампионската титла. При момичетата, Ния се класира първа. При силната конкуренция на момчетата в същата група, Нико зае 10-то място. Ния Малчева участва и на Световно първенство в Грузия, като завършва с 27-мо място.

С младите шампиони работи казанлъшкият гросмайстор Красимир Русев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram