Световен ден на футбола

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола – най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Всеки 25-и жител на Земята рита топка – по плажове, улици, градинки, паркове и стадиони, навсякъде по света.

Корените на футбола отвеждат далеч в историята – преди повече от 2000 години. Игри, посветени на ритането на кръгли предмети, са доста популярни в Китай, Япония, сред индианците в Южна Америка, в древна Гърция (където е наричана „битка за топка“), Рим, Египет, при племена на келтите, ескимосите, както и сред славянските народи. Някои от тях използват за целта напомпан с въздух свински пикочен мехур, намотана в стегната топка вълна на различни животни, козина на плъхове и други зверове, както и глави на враговете. Последното било присъщо най-вече на дивите саксонци, живели в Англия през VIII век. Първите писмени данни за футбола са намерени от учените в китайски източници, датирани с второ хилядолетие преди нашата ера. Играта е наричана Цу Чу, което означавало „да риташ с крак“, и позволявала на воините да поддържат добра физическа форма.

За официална родина на футбола се смята Англия. Любопитен факт е, че в началото играта е била доста жестока. „Топката“ била ритана направо на улиците от няколко души, като в определени случаи броят им достигал стотици. Правила практически липсвали – трябвало само да се вкара гол, като за „врата“ се приемало по-рано уточненото място. Буйна тълпа мъже се носела по улиците, събаряйки всичко на пътя си и често нанасяйки на по-вехтите постройки големи щети. Често играта завършвала със сериозни травми и дори със смърт на футболисти.

Заради този факт много представители на кралската власт, започвайки от Едуард II и завършвайки с Кромуел, се опитвали да забранят със специални укази „богуомразната игра“, наричана още варварска забава. Заради нея градските улици се изпълвали с блъсканица, шум и тичане, които причинявали безпокойство и неудобство на по-голяма част от населението. Но, независимо от всички височайши забрани и заплахи от затвор, хората продължавали да ритат топка и да се наслаждават на играта. И така, до днес…Милиони по света се радват на успехите на своите любимци по терените.

Футболът е и доста сериозен бизнес – годишният оборот на световната индустрия в този спорт е десетки милиарди долари.

В справка с новините от есента на тази година, излиза, че португалската мегазвезда на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо е най-скъпоплатеният футболист в света за 2021 година. Роналдо е заработил 125 милиона долара, от които 70 милиона са заплата, а други 55 милиона той получава от рекламни договори.

Веднага след него в класацията е Лионел Меси, който има 75 милиона долара от заплата и 35 милиона от реклами. На почетното трето място е френският нападател на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе, който заработва 43 милиона долара от заплата и още 15 милиона от рекламни договори.

По-надолу в подреждането следват египетският национал на Ливърпул Мохамед Салах с 41 милиона (25 милиона заплата и 16 милиона от реклами) и полският голмайстор на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски с 35 милиона (27 милиона заплата и 8 милиона от реклами).

Испанският халф на японския Висел Кобе Андрес Иниеста все още поддържа много висок стандарт с 35 милиона долара (31+4). Следват Пол Погба от Манчестър Юнайтед с 34 милиона долара (27+7), Гарет Бейл от Реал Мадрид с 32 милиона (26+6) и Еден Азар от Реал – 29 милиона (26+3).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram