Сашо Алексиев ще поставя рекорди във „велоносен“ поход

Мъглижкият ас в колоезденето Александър Алексиев ще участва във „велоносния поход”, с който заедно с колегата си Борислав Йорданов си е поставил за цел да постигне рекорд за преход от връх Ком до Емине.

Стартът е на 1 август, а Сашо ще се включи в похода по билото на Стара планина в отсечката между връх Столетов /или Бузлуджа/ до хижа в Еленския балкан.

Многократният шампион по планинско колоездене Александър Алексиев смята че каузата си заслужава. Време е този най-дълъг пешеходен туристически маршрут в България да се превърне и във велосипеден, като бъде маркиран от началото до края, смятат участниците във велопроявата.

31-годишния колоездач от клуб „Велораптор“ Борислав Йорданов възнамерява да измине разстоянието от над 600 км, с над 20 км положителна денивелация, за по-малко от четири дни и половина. С това той би подобрил собствения си рекорд от 2014 г. – пет дни и четири часа. Тогава обаче Борислав бе без поддържащ екип.

„Освен това искам да помогна на Борислав да подобри всички колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на маршрута „Ком-Емине“, сигурен съм, че ще успее”, заявява за Максбайк колоездачът от Мъглиж.

Освен от Александър, Борислав ще бъде съпровождан и от колоездачи от най-големите велосипедни клубове в страната, от триатлонци и други.

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е Калин Русев от клуб „Велораптор“. Той също ще придружава Борислав през по голяма част от похода.

„С тази инициатива искаме да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи”, казва 45-годишният софиянец.

В социалните мрежи започна кампания в подкрепа на проявата, като колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Не са малко и онези, които обявяват, че са готови да придружават Борислав по маршрута.

 

 

 

 

Походът е „велоносен“, защото през немалка част от времето велосипедът се „вози“ на колоездача, а не обратното. По трасето има участъци, които са не само невъзможни за колоездене, но трудни дори за бутане. Планинският велотуризъм не отстъпва по възможности на традиционния пешеходен туризъм и трябва да има място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво е маршрутите в тях, пригодни за колоездене, да бъдат маркирани да поддържани, разказват за начинанието организаторите.

 

Източник: maxbike.bg

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram