Ръководството на „Розова долина“ решава днес за „Б“ групата

БФС вече официално покани ФК „Розова долина“ да участва в новия  Формат „Втора професионална лига“. Поканата от над 200 страници съдържа ред изисквания, на които клубовете в новия формат на старата „Б“ група трябва да отговарят. Сред тях e възможността да бъдат осигурени над 2000 седящи места за публика, отделна съблекалня със санитарен възел и баня за съдийската колегия и дежурния делегат на БФС, закрит тунел, водещ от съблекалните на футболистите към терена, обособяване на изходи и входове за пожарна безопасност и служителите на полицията, тоалетни за феновете, изчистване на задълженията към НАП и др. За съдийски наряд ще се заплаща над 1500 лв. от бюджета на клуба, както е според изискванията за професионалния футбол.

Според новите правила, влизащи в сила за футболните клубове, 14 отбора ще участват в новия елитен шампионат, който ще носи името „Първа професионална лига“. Първенството ще стартира на 30 юли и ще се проведе в 2 фази. В първата, отборите ще изиграят общо по 26 мача всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени съгласно класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в турнирите на УЕФА в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки) и долна група, състояща се от 8 отбора. Долната осмица ще се състои от 2 групи по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача всяка, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу втория от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен. Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си, които ще определят кой от тях има право да предизивика последния отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и ако го победи, ще заеме неговото място в Европа. Останалите четири отбора от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още 2 помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-ниската дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от „Втора професионална лига“. Двата отбора, които победят също играят 2 мача един срещу друг, победителят си запазва мястото в „Първа лига“, а победеният ще трябва да играе бараж срещу третия в класирането от втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза.

Форматът на „Втора професионална лига“ се запазва в същия вид с 16 участника, които играят 30 мача всеки срещу всеки на разменени гостувания. Първият в класирането получава директно право за участие в „Първа професионална лига“  през следващия сезон, вторият и третият играят баражи с определените в пресявките отбори от елита. Последните 4 отбора във „Втора лига“ отстъпват своето място на четирите шампиона от „Трета лига“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram