Рио посреща 4300 параолимпийци за церемонията по откриването на 15-те игри

Хиляди зрители и спортисти ще сложат началото на параолимпийските игри в Рио тази нощ, а с церемонията домакините се надяват да сложат точка на хаотичната подготовка.

Руският допинг скандал и обвиненията за манипулирана система за класиране на участници допълнително наляха масло в огъня, който се подклаждаше системно от домакините заради липсата на финансиране и слаби продажби на билети. Но по-малко от три седмици след като огънят на олимпийските игри угасна, Рио посреща 4300 паралоимпийци с мисията да сложи успешен край на организационните си мъки.

Руските параолимпийци, които завършиха втори след Китай в класирането по медали в Лондон през 2012 г., са отстранени групово от 12-дневното събитие. Отделно Федерацията по лека атлетика на Великобритания ще разследва след параолимпиадата дали не е имало манипулации на системата за спечелване на квоти.

„Тук сме да печелим медали, но в рамките на духа и правилата на параолимпиадата“, заяви ръководителят на британските параолимпийци Том Холингсуърт.

България ще бъде представена от седем параолимпийци, но и страната ни не беше подмината от скандали. Преди няколко месеца стана ясно, че неколкократната номер 1 на България при спортистите с увреждания Стела Енева е била хваната с допинг.

В нейно отсъствие делегацията включва лекоатлетите Даниела Тодорова (копие и диск), Иванка Колева (гюле и диск), Радослав Златанов (100 метра), Ружди Ружди (диск и гюле) и Християн Стоянов (1500 м), състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев и Милена Тодорова (спортна стрелба).

Председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов се изказа предпазливо за шансовете за спечелване на медал от Рио.

„Можем да очакваме някой и друг медал, може и да няма, нещата са на кантар. Всичко зависи не само от подготовката, а и от моментното състояние на всеки спортист, от конкуренцията и в малка степен от шанса. В тениса на маса има жребий, в атлетиката има субективна съдийска преценка при хвърлянията и тласканията на спортистите с инвалидни колички, където съдията може да отсъди фаул за направено движение или не“, коментира за сайта isabledsportsbg той.

Две нови дисциплини са включени в менюто от 22 спорта – кану-каяк и триатлон. Участниците ще са от 161 държави, а шест държави пращат състезатели за пръв път. Сирийският плувец Ибрахим ал Хюсеин, който е загубил крака си по време на гражданската война в страната си, води скромния отбор от бежанци. Китай ще участва с рекордните 308 спортисти и с надеждата да подобри рекорда си от 95 златни медала от Лондон.

Игрите бяха белязани от финансови притеснения и слаби продажби на билети. Организаторите обаче отчетоха обрат след края на олимпиадата, докогато бяха продадени едва 300 хиляди билета. Сега те отчитат 1.5 милиона продадени билета и очакват броят им да стигне 2.5 милиона.

Домакините съкратиха разходи от каквото можаха – изхранване, транспорт и настаняване. Проблем за бразилците е и фактът, че трябва да се сравняват с най-добрата параолимпиада в историята – в Лондон. За да може все пак събитието да се състои, градските власти в Рио обещаха 41 милиона евро през август, а правителствените компании ще помогнат с още 30 милиона като спонсорство./ Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram