По шампионски Цветан Стоянов се готви за участие в европейското първенство в Батуми, Грузия

Както вече знаете от новините, талантът на Казанлък и шахматна надежда ФМ Цветан Стоянов отново завоюва шампионското злато при по-големите, до 12-годишните момчета от първенството на България на блиц. Със 100% успеваемост – 7 точки от 7 кръга в компанията на още 68 играчи от 25 клуба малкият шахматист, състезател на „Бургас 64”, спечели поредния си златен медал в Пловдив. Цецко Стоянов без проблем надделя над 7 от своите съперници. 84 млади шахматисти във всички възрасти изиграха партиите си за разпределянето на медалите.
Пред екипа на ПРЕС ТВ казанлъшкото момче, който наскоро отпразнува рожденния си ден и вече е на десет, бе лаконичен и скромен за постигнатото от него дотук. Тъй като не обича и камерите отговори кратко, но точно за това какво е да си многократно шампион само на 10 – „Чувствам се добре“.
Цецко ни признава, че се надява и тази година да спечели европейска титла. Треньорът му Живко Жеков пък коментира, че за талантливия му възпитаник няма недостижими мечти.
Златният медал на Цветан от държавния шампионат му гарантира участие на световно и европейско първенство за момчета до 10г., съответно в ЮАР и в Батуми, но по всяка вероятност заради огромното разстояние, което трябва да се пропътува, за да се участва в първенството на планетата, Цецко вероятно няма да стъпи в Южноафриканската република с националния отбор, но в европейското в Батуми ще участва, казва треньорът му .
Живко Жеков е и национален селекционер на подрастващите в отбора на България и член на управата на БФШ. Едно от предимствата на казанлъшкото дете в неговите спортни изяви е ,че запазва висока концентрация и самообладание, което му помага в играта, споделя още треньорът на „Бургас 64”.
Следващото важно състезание пред 10-годишния ФМ от Казанлък Цветан Стоянов е в Слънчев бряг, където от 24 до 31 май ще се проведат ДИП за юноши и девойки от 8 до 10 г. по класически, ускорен и блиц шахмат .

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram