Осмият Маратон „Стара Загора“ е тази неделя

„Бягането начин на живот“ е мотото на верига маратони в България – Стара Загора, Варна и София, който стартира от 9 април, на Цветница от града на липите. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, Полумаратон и дистанцията 10.550 км ще бъде даден утре пред Община Стара Загора (бул. “Цар Симеон Велики“ 107) точно в 9 часа . Маршрутът продължава по бул. “Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км.

Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км. 1 обиколка.

В класическата дистанция ще участват 61 атлети, а 522 са се записали на 21 км. Най-много желаещи обаче има за най-късата дистанция – 1115 души.

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че с оглед безопасността на движението и предприемане на необходимите мерки за спазване на реда за организиране  на Маратон „Стара Загора“ 2023, за времето от 08:00 часа до 15:00 часа на 09.04.2023 г. /неделя/ движението на обществения транспорт ще се осъществява по обходен маршрут, както следва:

По бул. „Славянски“ и бул. „Никола Петков“, движението за превозните средства на масовия градски транспорт, ще се осъществява двупосочно в южното пътно платно, което се състои от две активни ленти за движение, като в южната активна лента, ще се движат автобусите в посока запад – изток, а в северната активна лента ще се движат автобусите в посока изток – запад.
За движещите се в посока запад – изток: ул. „Христо Ботев“ – ул. „Ангел Кънчев“ – южното платно – южна активна лента за движение на бул. „Славянски“ – южното пътно платно – южна активна лента за движение бул. „Никола Петков“.
За движещите се в посока изток – запад: южното пътно платно – северна активна лента за движение на бул. „Никола Петков“ – бул. „Славянски“ – ул. „Ангел Кънчев“ – ул. „Христо Ботев“.
Автобусни линии № 8, № 21 и № 33  ще се обслужват по маршрут: ул. „Христо Ботев“ – ул. „Ангел Кънчев“ – бул. „Славянски“ –– преходна дъга от бул. „Славянски – бул. „Крайречен“, ул. „Хан Тервел“ – ул. „Христина Морфова“ /обръщало/.
Автобусни линии № 17 и № 34 в посока запад – изток: ще се обслужват по маршрут: ул. „Христо Ботев“ – ул. „Ангел Кънчев“ – бул. „Славянски“, южното пътно платно – южна активна лента за движение на бул. „Никола Петков– ул. „Родопи“.
Автобусни линии № 17 и № 34 в посока изток – запад ще се обслужват по маршрут: Пътен възел за гр. Казанлък на път I-5 – южното пътно платно – северна активна лента за движение на бул. „Никола Петков “ –  южното пътно платно – северна активна лента за движение на бул. „Славянски“ – ул. „Ангел Кънчев“  – ул. „Христо Ботев.

Обществения транспорт по направлението с. Хрищени, с. Колена и с. Люляк в посока изток-западза посочения период от време, няма да обслужва спирки: „Наталия“, „Самарско Знаме“ и „Детска ясла № 3 – Маргаритка“.

При изпълнението на линии от масовия градски транспорт за посочените часове, отпадат спирки „Климент Охридски“ и „Чайка“.

Обособява се временни спирки на ул. „Христо Ботев“ под СУ „Иван Вазов“ и на ул. „Ангел Кънчев“, южно от кръстовището с ул. „Христо Ботев“.

Движението на МПС да се нормализира незабавно след приключване на мероприятието, по преценка на служителите пряко ангажирани с охраната на събитието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram