Обещаха: Промяна тръгва и в спортните училища

Депутатът от БСП Иван Ченчев, който е и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-то Народно събрание, проведе в Казанлък среща с директори на спортните училища от цялата страна.

Проблемите, свързани със спортната база, образователния процес, приема в спортните училища и настоящата нормативна уредба са били дискутирани на срещата, която се организира за първи път в такъв формат през последните години.

В 10-дневен срок директорите на училища се ангажират да подготвят писмени становища, които пък ще влязат в доклад за състоянието на 19-те общинските и 6-те държавни спортни училища, част от образователната система в България. Предложенията за реформа в системата ще бъдат предоставени на министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Работна група от експерти ще разгледа всеки един от посочените проблеми, за да се работи реално за отстраняването им, посочи Иван Ченчев.

Изключително тежки са проблемите с базата на държавните спортни училища, заяви преди дни спортният министър. “Срамно и обидно е децата, които учат в държавните спортни училища и продължават да бълват медали, да тренират в такива условия. Част от базата е общинска, другаде е държавна. Истината е, че тя е в критично състояние“ – посочи Василев. Той съобщи за предстоящи проверки в училищата.

По негови думи, ще бъдат предприети мерки за тотално подобрение на инфраструктурата в държавните спортни училища като начало, а от догодина ще се премине към отпадане на делегираните бюджети в държавните спортни училища. Това се налага, тъй като в последните години те доведоха до това, там да не се обучават деца, които имат наистина качества да бъдат професионални спортисти, а да се търси бройка заради делегирания бюджет. По темата Василев вече е разговарял и с министъра на образованието и науката Николай Денков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram