Ния Малчева без конкуренция, отново е с титла в шахматното първенство

На 9 и 10 април в Сливен се проведоха държавните индивидуални първенства по ускорен шахмат за състезателите във възрастовите групи до 8, 10 и 12 г., организирани от БФШ 2022 и Шахматен клуб „Сините камъни“, Сливен.

Шампионка при момичетата до 10 години и златен медал заслужено взе казанлъшката ни гордост в шаха Ния Малчева, с която от месеци работи ГМ Красимир Русев. Ния е състезател на ШК „Шах XXI“, София. Тя завоюва републиканската титла с лекота – в 7 кръга, без да до допусне загуба, изкачвайки се към върха. Братът на Ния – Никола също грабна медал при момчетата до 10 г. Той завърши на трето място, с 5 точки, при четири победи, две ремита и една загуба, и изключително силна конкуренция в групата.

В оспорваните срещи при момичетата до 12 г. на трето място и бронзов медал спечели Калина Шипкова от ШК „Казанлък 21″», Казанлък.“

В надпреварата по рапид участие взеха 136 състезатели – представители на 23 шахматни клуба в страната. Най-много бяха момчетата до 12 г. – 40 участника, а групата на момчетата до 10 г. наброяваше 34 деца. Контролата за игра беше 15 минути на партия, с добавка 10 секунди на всеки ход.

Първенствата в Сливен продължават и утре с надпреварата по блиц, в която състезателите ще разполагат с по 3 минути и добавка по 2 секунди на ход за цялата партия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram