Катерачите ни покориха стените на Европа

Вълнуващ финал на лятото за възпитаниците на Клуба по екстремни спортове „Селт“, които в началото на септември се завърнаха от 10-дневно пътуване из Европа. Неговата крайна цел бе участието в Европейското първенство по спортно катерене – боулдър в Брюксел на 31 август и 1 септември.
Възпитаниците на треньора Никола Недялков имаха възможността да тренират в световноизвестни зали, домакини на силни международни състезания. Стената във Виена се разпростира на цели 5300 квадратни метра, а в Инсбруг, приел Световното първенство за мъже и жени в дисциплините трудност, скорост и боулдър от 6 до 16 септември, обхваща 6200 квадратни метра. За българските стандарти, стените са направо гигантски, тъй като най-голямата зала за катерене у нас е с размери едва 1731 кв.м.
Тримата състезатели на „Селт“, заедно с треньорите Никола Недялков и Катя Грозева, покориха и най-високата стена в света – т.нар. Екскалибур в Холандия.
В сърцето на Европа – Брюксел, катерачите от Казанлък – Стоян Петров, Йоанна Недялкова и Иван Бонев, участваха в Европейското първенство по спортно катерене, заедно с още близо 300 състезатели от 30 страни, разделени в три възрастови групи – на 14-15 г., 16-17 г. и 18-19 годишните момичета и момчета.
В конкуренция със силните в катеренето школи нашите състезатели намериха достойно място в класирането, като Стоян Петров остана 28-ми, Иван Бонев завърши 44-ти, а Йоанна е  46-та. В класирането по нации България е на 8-мо място от 28 страни участнички.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram