Канят ни в професионалния футбол?

Официално бе обявен новият формат на професионалния футбол в България. А и Б група вече няма да съществуват и ще бъдат заменени от Първа и Втора лига. Новите първенства ще функционират в тази си форма поне през следващите три години, като от футболния съюз увериха, че срокът ще бъде тестов за промените. Новото футболно първенство ще стартира на 30 юли.

Във Втора лига на този етап има пет вакантни места, като се очаква покана за участие да получат отборите, заели вторите места във В групите. Това дава реален шанс на ФК „Розова долина“, както и на „Калиакра“ (Каварна), да бъдат част от професионалния футбол. Тази възможност ще обсъжда на заседанието си утре Управителният съвет на казанлъшкия футболен клуб.  Представители на ръководството на клуба заявиха за ПРЕСС ТВ, че за момента няма отправена официална покана за участие в професионалния футбол. Реалните ни шансове и възможности да участваме във Втора лига ще обсъждат още членовете на УС на ФК „Розова долина“ на извънредна среща утре.

Друга новост, за която медиите съобщават днес, огласена на пресконференция на БФС, засяга качеството на терените на отборите от Първа и Втора лига. Предвижда се да бъде създадена нова комисия или специалисти по изграждане на футболни терени да бъдат „прикачени“ към настоящата Лицензионна комисия. Тяхната функция ще бъде да инспектират стадиона в период от три месеца и да изготвят доклади за моментното им състояние, включващи препоръки за подобрение и мониторинг.

Вторият ешелон на българския футбол ще се състои от 16 отбора, съобщи zona90.com. Първенството ще се проведе по традиционната кръгова система – всеки срещу всеки в 30 кръга. Първият отбор ще се изкачва директно в Първа лига, докато вторият и третият в крайното класиране ще играят допълнителен плейоф с отборите, загубили баражите в Първа лига. От Втора лига ще изпадат четири отбора в аматьорския футбол, съответно толкова ще придобиват право на участие във второто ниво на професионалния футбол в България.

До момента лиценз за участие във Втора лига са получили единадесет отбора. Очаква се с решение на Изпълнителния комитет на БФС, първенството да бъде допълнено, чрез покани към вторите отбори от В групите до достигане на одобрената бройка от 16 тима.

През сезон 2016/2017 година във Втора лига ще участват ОФК „Поморие“, ФК „Созопол“, „Ботев“ (Гълъбово), ФК „Банско“, „Оборище“ (Панагюрище), „Пирин“ (Разлог), „Лудогорец II“ (Разград), ЦСКА II, „Черноморец“ (Балчик)(влиза от Североизточната В група), ОФК „Несебър“ (влиза от Югоизточната В група) и „Етър“ (Велико Търново)(влиза от Северозападната В група). Предстои да бъдат поканени вторите в крайното класиране на четирите В групи – „Калиакра“ (Каварна) от Североизточната В група, „Ботев“ (Враца) от Северозападната В група, „Розова долина“ (Казанлък) от Югоизточната и „Витоша“ (Бистрица) от Югозападната В група. Отборът на „Спартак“ (Плевен), който “остана” в бившата вече Б група поради изваждането на „Литекс“ (Ловеч) от елита, все още няма лиценз.

Шампионът на югозапад и носител на Купата на България ЦСКА (София) на този етап няма лиценз за участие в професионалния футбол. „Армейците“ имат срок до края на този месец да подадат нови документи в централата на БФС.

Източник: zona90.com.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram