Казанлъчанин със заслужена пожизнена премия?

Медалистите ни олимпийци вече ще получават месечна пожизнена премия, решиха народните представители, които гласуваха промени на второ четене в Закона за физическото възпитание и спорта. Личните и старши треньорите на олимпийските медалисти вече ще получават пожизнени месечни премии, реши парламентът.Сумата ще е една минимална работна заплата, която от 1 януари е 310 лв. И ще я вземат всички наставници, които досега са „направили“ олимпийски призьори, независимо от техния брой. За разлика от призьорите наставниците ще разполагат със средствата след навършване на пенсионна възраст.“Парите ще дойдат от тотото и няма да натежат на бюджета”, разясни вносителят на предложението Огнян Стоичков, шеф на парламентарната комисия за спорт.

 По първоначални данни на спортното министерство личните и старши треньорите са около 90-95. Сред тях е и казанлъшкият специалист  Петър Рахманлиев,който бе личен треньор на Светла Миткова и покойната Цветанка Христова. Така, че на година за треньорите ще отиват близо 360 000 лв., което е поносимо. Очаква се законът да влезе в сила от 1 януари. Прие се и предложението  за включване в групата на голямото олимпийско семейство и на участниците в спорта за глухи. До момента бяха включени параолимпийците, а става ясно, че Международният комитет за спорт на глухите е еднакво признат с параолимпийския комитет като част от олимпийското движение.

Казанлъчанинът Петър Рахманлиев вероятно ще получава дължимото от държавата. На Олимпиадите в Сеул’88 и Барселона’ 92  Цветанка Христова  взима, съответно бронзов и сребърен медал. Преживе голямата спортистка въпреки, че също трябваше да получава премии за медалите си не е претендирала за това. Славният казанлъшки спортен дует спечели и много казанлъшки призове и класации десетилетия наред.

Краси Ганев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram