Казанлъчанин иска да остави името си в историята

Един от най-популярните бивши футболисти, а сега треньор, роден в Казанлък – Христо Янев, си е поставил доста амбициозни цели. Първо за настоящата 2022 година начело на Миньор Перник, който ръководи от известно време. Отборът е във Втора лига на България по футбол и се бори за влизане в елитната ни дивизия заедно с още три претендента – Спартак Варна, Хебър Пазарджик и Етър Велико Търново. Въпросните три тима са окупирали върха във Втора лига, а воденият от Христо Янев Миньор е на четвърта позиция с три точки по-малко от втория и третия Хебър и Етър, които са с равни точки.

На този етап казанлъшкият наставник няма поводи за кой знае какво притеснение, тъй като отборът има сериозен потенциал и спокойно може да бъде един от първите четири тима, защото и четвъртият получава шанс да се бори за влизане в Първа лига, като участва на допълнителен бараж след края на сезона. До тогава обаче има доста време, а в момента перничани начело с Янев и помощника му Владимир Манчев – познат тандем и от ЦСКА, са на зимна подготовка в Сандански.

По време на паузата както в Първа, така и във Втора лига, част от популярните интернет букмейкъри, определят коефициенти за шампион на България или кой ще спечели Купата на страната. Има и места, на които може да се намерят предложения кои отбори евентуално ще влязат от Втора в Първа лига. Миньор начело с казанлъчанина Янев се оказва на челно място сред претендентите за елитна промоция. Един от вариантите, ако искате да се възползвате от подобни опции, е да използвате winbet mobile app, където съществуват всякакви предложения за българското първенство. А с наближаване на подновяването на Втора лига (19 февруари), ще бъдат актуализирани и ставките за всеки предстоящ мач от първия пролетен кръг.

Христо Янев е част от треньорската гилдия в България вече 6-7 години, като първият му отбор след края на активната футболна кариера бе именно настоящият му тим – Миньор Перник. След кратък престой обаче почти няколко месеца по-късно той пое ЦСКА и направи историческо чудо. Младият тогава 36-годишен специалист изведе „червените“ до триумф в турнира за Купата на България, като отборът се състезаваше във въпросния сезон във „В“ група (трета дивизия). За първи и единствен път досега в историята на българския футбол отбор от тази дивизия спечели Купата на страната, като на финала бе победен Монтана с минималното 1:0.

През есента на 2016 година Янев започна новия сезон начело на ЦСКА вече в новосъздадената Първа лига, но само няколко кръга по-късно бе уволнен и пое бургаския Нефтохимик. През 2018 година се завърна на стадион „Българска армия“ в столицата като скаут, в която роля бе около две години, като през 2018 година за кратък период от около един месец отново бе начело на ЦСКА в ролята на треньор. И така се стигна до октомври 2020 година, когато казанлъчанинът отново се завърна в Миньор Перник, където е и до момента.

Амбицията на 42-годишния треньор е както самият той се изразява – освен да постига резултати в професията си, да остави името си в историята. По какъв начин?! Говорейки за постигнатите успехи през годините като футболист и дори като треньор, печелейки трофей с ЦСКА, Христо Янев е реалист и иска да се развива още повече. Първата му основна задача е, ако всичко върви по план, да върне Миньор Перник в Първа лига след 8-годишна пауза. За последно „жълто-черните“ от миньорския град бяха сред най-добрите през пролетта на 2013 година, когато изпаднаха, а през същото лято обявиха фалит и потънаха сред аматьорите. Едва през 2020 година Миньор спечели Югозападната Трета лига и от есента на 2020 година вече е част от Втора лига.

Припомняме, че Христо Янев прави първите си стъпки във футбола още като дете в родния си Розова долина (Казанлък), тръгвайки по стъпките на баща си – Ангел Янев. Въпреки че е роден през 1979 година, Янев-младши стартира занимания с доста по-големите от себе си – родените 1976/1977 година при първия си треньор Венко Паликарев. Точно в този набор е и бъдещият му голям приятел и друга рожба на казанлъшкия футбол – Тодор Янчев. Дългогодишният любимец и капитан на ЦСКА в момента е помощник треньор на Стойчо Младенов. Любопитното е, че двамата приятели – Христо Янев и Тодор Янчев, горе долу по едно и също време напускат Розова долина и родния си Казанлък. Янчев заминава към Бургас, за да играе в Нефтохимик, а Янев отива в Олимпик Тетевен и после Берое Стара Загора. През лятото на 2000 година обаче и двамата по едно и също време пристигат в ЦСКА.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram