Казанлък огласява амбиции да е в европейското по планински изкачвания с „Шипка-Дамасцена“

За първи път в историята на българския автомобилен спорт страната ни излъчва национален отбор в дисциплината „Планинско изкачване“, който ще се включи във второто издание на „Купата на Нациите“ на ФИА. Състезанието е част от „Планинския Мастърс“, който, също за втори път в историята, ще даде възможност на най-добрите в тази дисциплина в Европа да премерят сили и да излъчат новите шампиони.
Надпреварата ще се проведе на 8 и 9 октомври в Щернберг, Чехия, а в нея България ще бъде представена от национален отбор в състав: Любен Каменов, Христо Манолов, Стефан Стоев и Юлиян Телийски, водени от капитана Любомир Мечков. И четиримата пилоти ще участват в отворения клас „Е1“ на Група 3.
Основната цел на българските пилоти е доброто представяне в класирането по нации, което няма да е въз основа на даденото време в двата състезателни манша, а според заетите места в съответния клас.
Инициативата за създаването на национален отбор в дисциплината и неговото участие в престижното състезание е на председателя на БФАС Владимир Илиев и това нямаше да бъде възможно без подкрепата на спонсора „Дамасцена“.

Изпращането на българските пилоти в Чехия има има още една задача – да представи елита на родния планински автомобилизъм пред колегите от Европа преди провеждането на състезанието „Шипка-Дамасцена“ от календара на БФАС за 2017 година, което ще кандидатства за място в Европейския шампионат.  Главният организатор на планинския старт край Казанлък е Николай Мончев, а директор на състезанието – Милен Узунов.

Вече две години правим планинско „Шипка-Дамасцена“ и показахме, че можем да бъдем на тяхното [европейското] ниво, цитира Николай Мончев от пресконференцията по представянето на националния тим сайтът bgnrc.info . „За две години направихме много, не за да ги задминем, но за да бъдем на тяхното равнище“ допълва Мончев.

Той и спонсора на състезанието Стоян Стоянов отпътуваха за Щернберг (Чехия), където успоредно с появата на четиримата национали във второто биенале на планинските изкачвания, ще бъде представено и рали „Шипка-Дамасцена“.

„Направили сме повече от 1000 флаера, които освен представянето на Казанлък, състезанието и етно-комплекса „Дамасцена“ със специално DVD и информация на английски и френски плюс задължителната капсула с розово масло, ще представят и амбициите ни състезанието догодина да бъде вписано в календара на шампионата като кандидатско“, допълва Мончев. „Имаме и уверението на БФАС, че ще направи всичко необходимо, за да бъдем включени в календара.“

 

Източник и снимка:  bgnrc.info

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram