Йордан Йовчев невероятен във финала на халки

Българинът Йордан Йовчев се нареди на седмо място във финала на халки, по време на Олимпийските игри в Лондон.

Участващият на рекордна шеста Олимпиада Йовчев получи оценка 15.108 за своето изпълнение (6.600 трудност и 8.508 за изпълнение), което му отреди предпоследното място във финала.

Българският гимнастик бе награден с бурни аплодисменти от цялата зала след своето изпълнение, след което получи поздравления и от всички други участници във финала.

Титлата в халките изненадващо отиде в бразилеца Артур Набарете Занети, който детронира олимпийския шампион от Пекин 2008 Чен Ибин.

Китаецът водеше през цялото време, но бе изместен с последното изпълнение на Занети. Бронзът остана за италианеца Матео Моранди.

Българският гимнастик в последните месеци се бори с непрестанни болки в тялото си, но стисна зъби и се пребори за място на финала при един от коронните му уреди – халките.

Дни преди състезанието, 39-годишният Йовчев коментира, че има болки в гърба, а глезените го убиват. Тялото не му се подчинява, тъй като вече е стар за активна кариера в световна гимнастика. Пукна и кост на дясната ръка дни преди Олимпиадата, но и това не го сломи.

Пловдивчанинът стиста зъби и се представи повече от достойно, а респектът в останалите състезатели е забележим и ни кара да се чувстваме горди с представянето му на Игрите в Лондон. Силният дух на Йовчев ни кара да му се поклоним и да признаем легендарният гимнастик за пример на идните поколения.

Крайно класиране, финал халки:

1. Артур Набарете Занети (Бразилия) – 15.900 точки

2. Чън Ибин (Китай) – 15.800

3. Матео Моранди (Италия) – 15.733

4. Александър Баладин (Русия) – 15.666

5. Денис Аблязин (Русия) – 15.633

6. Томи Рамос (Пуерто Рико) – 15.600

7. ЙОРДАН ЙОВЧЕВ (БЪЛГАРИЯ) – 15.108

8. Федерико Молинари (Аржентина) – 14.733

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram