Запалиха олимпийския огън

Олимпийският огън за игрите в Рио де Жанейро беше запален от слънчевите лъчи днес в Древна Олимпия. Това дава старт на щафета, чиято кулминация е внасянето му на церемонията по откриването на летните олимпийски игри на 5 август.

Тържествената церемония по запалването на огъня на олимпийските игри 2016 се състоя в храма на Зевс в Олимп. Тази година ролята на върховната жрица изпълняваше атрактивната гръцка актриса Катерина Леху, която запали огъня с помощта на параболично огледало, фокусиращо слънчевите лъчи.

Огънят ще бъде доставен в Швейцария на церемония на ООН, а после на 27 април ще се премести в Бразилия.

Щафетата с олимпийския огън на територията на страната-домакин ще стартира на 3 май и ще завърши на 5 август на стадиона на откриването на игрите – „Маракана”.

За 95 дни щафетата с олимпийския огън ще премине 20 000 км по суша и още 10 000 мили по въздух, като ще премине през 329 населени пункта в Бразилия. В щафета ще вземат участие 12 000 човека.

XXXI лятна олимпиада ще е от 5 до 21 август в бразилския Рио де Жанейро. Паралимпиадата ще се състои няколко седмици по-късно от 7 до 18 септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram