ГМ Петър Дренчев сред лидерите в силен турнир, очаквано игран след скандали

    Хърватинът Иван Шарич спечели титлата на международния турнир по шахмат „Гранд Оупън Благоевград 2013“ с награден фонд 43700 лева. 23-годишният гросмайстор Шарич победи с белите фигури сънадорника си Младен Палац в последния девети кръг и с актив от 7,0 точки си осигури първото място и чек за 10 хиляди лева. Палац остана на второ място също със 7,0 точки, но с по-слаби допълнителни показатели.

 Трети завърши българският гросмайстор Владимир Петков също с актив от 7,0 точки. Той имаше възможност да стигне до титлата, но в последния кръг стигна само до реми с черните фигури срещу сърбина Никола Седлак. Петков заслужи 5400 лева от наградния фонд.В десетката се класираха още трима български шахматисти. Казанлъшкият ГМ Петър Дренчев е четвърти със 7,0 точки /точките на лидера/, Велислав Куков е пети също със 7,0 точки, а Деян Нинов се нареди девети с 6,5 точки. В надпреварата участваха 108 състезатели от 10 страни. В рамките на една седмица, в зала „22 септември“ в 481 партии шах се срещнаха участници от България и света.Участниците в първия международен шахматен турнир в Благоевград бяха и от града домакин, Италия, Австралия,Румъния,Гърция и Македония /22-ма измежду тях със звания/.

В състезанието нямаше възрастови ограничения, като най- малкият участник бе седемгодишната Виктория.На техническа пресконференция,която се проведе преди началото на срещите, главният съдия на турнира Димитър Илиев разясни правилата за неговото протичане. „Гранд Оупън Благоевград 2013“ се проведе по „швейцарска система“ в 9 кръга. Контролата за времето бе 90 минути за цялата партия, плюс 30 секунди добавка на състезател, след всеки изигран ход. Класирането в турнира се проведе в зависимост от броя на събраните точки. В случай на равенство между играчите, се взеха предвид допълнителните показатели като коефициент „Бухолц медиана“,  коефициент „Бухолц“, брой победи, натрупване и  пърформанс. Именно това класира казанлъчанинът Петър Дренчев  в „ТОП 5“/от 80 българи!/, но с актива на първия. След 6 победи,две ремита и една загуба, Дренчев с тима от Дупница-“Марек“ е сред лидерите в Благоевград. Първият международен турнир по шахмат премина при стриктни мерки и правила, като използването на телефони и електронни устройства от състезателите в залата бе абсолютно забранено. В зала „22 септември“ по време на целия турнир бяха поставени два броя устройства, които да заглушават радио, мобилни телефони и интернет сигнали. Всички технически устройства на участниците бяха предавани на съхранение при охранителите. Организатор на турнира бе община Благоевград, фондация „Морал и Право“  и местния ШК „Виктори“. Въпреки това, голям скандал се разрази на международния шахматен турнир „Гранд Оупън Благоевград 2013“. Добилият скандална репутация Борислав Иванов от домакините отказа да се подчини на ръководителите на турнира, които имаха съмнения, че използва непозволени средства, скрити в обувките му. Иванов отказа да събуе обувките си и загуби служебно партията си срещу американския милионер Максим Длуги. Иванов по-рано през годината отказа да се подчини и на решение на родната федерация по шах и не е ясно дали няма да получи и санкция. Съгласно регламента на турнира Борислав Иванов е длъжен да се съобрази с решението на организаторите и има право да бъде претърсен.

Скандалите с Борислав тръгнаха преди година на турнир в Хърватска, когато той бе събличан гол от организаторите, но помощни средства не бяха открити. В последствие скандали с Иванов имаше и на няколко турнира в България, като във Велико Търново няколко противници не се явиха срещу него и той не можа да вземе парите, които му се полагат от наградния фонд. Именно заради участието му турнирът в Благоевград е бойкотиран от почти целият български шахматен елит.

Ганев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram