Върхове и спадове за спорта в Казанлък в календарната 2021 година

Дни преди традиционното отличаване на най-добрите ни спортисти, местните клубове бързат да отчетат пред Общината своите постижения от турнирите. Предстои награждаване на успелите.

Най-популярните спортове – футбол, волейбол и бойните изкуства отново са във вихъра на номинациите. Казанлъшкият футбол имаше добра година. Малко вярваха, но „Розова долина“ надмина очакванията и за финал на спортния сезон грабна Купата на АФЛ, прегазвайки съперниците си като валяк през терена. След това обаче, отборът изгуби повечето си титуляри и започна да гради „от нулата“, а това се отрази на представянето му в първенството. От върха, съставът се озова на дъното на Югоизток при аматьорите, но все още има шансове да изплува. Първо, дебютно участие в елита записаха младите „Рози“, набор 2005, които за момента трупат опит и възможности, учейки се в движение. Предстоят им тежки мачове напролет, но пък за младостта и куража, всяка победа или поражение е още една премината стъпка напред в израстването. Така че, успех на момчетата, пред тях ще има още много върхове за достигане!

Исторически успех записа и Волейболният отбор „Казанлък“ – второ място в държавното първенство при жените и исторически дебют в европейските турнири. За жалост, съставът на Казанлък не успя да продължи напред в Купата на претендентите, но има шанс да се докаже в оспорваната надпревара у дома и догодина да търси своя реванш. Стига да няма отпускане.

Своята добра година имаха и бойните спортове. Над всички са каратеките от „Шори Доджо“, с огромно надмощие в състезанията навън. Титлите и медалите, спечелени от състезателите на Илиян Дянков в световно и европейско първенство, са доказателство, че в клуба работят на високи обороти. В „Аргус ММА“ също имат своя шампион – при това европейски – Теа Арезу триумфира при девойките 18-20 г. на първенството в Русия. Теодор Марков-Тео и Веско Митев пък са с бронзови медали от световно – в надпреварата за състезатели до 18г., която се проведе в София.

С републикански титли и множество медали от държавни първенства са казанлъшките „лястовици“. След период на по-слаби резултати, за колоезденето в града явно идват по-добри времена, а „Лястовица“ продължава да пише история.

В условията на убийствена конкуренция от страна на столични и традиционни школи в спортното катерене, казанлъшкият тим не сведе глава. Със всяка година става все по-трудно, признава треньорът на младежите ни Никола Недялков, но продължава да упорства и за отказване дума да не става. Клубът му има три спечелени купи „България“.

Успешен дебют направи и най-новият казанлъшки спортен клуб, който се сдоби с лиценз, броени дни преди републиканския шампионат по културизъм за младежи в Пловдив (29 – 30 май), в който спечели републиканска титла и сребърни медали. Майсторът на спорта, с над 40 годишен стаж в състезанията у нас и в чужбина Тошко Тодоров, възнамерява да работи активно за подготовката на състезатели, които да прославят името на града и спорта с успехите си.

Спортните успехи не подминаха и клубовете по таекуондо, спортни танци, спортна стрелба, лека атлетика, шахмат, художествена гимнастика, борба, ММА…Всеки от тях вече вписа най-добрите си постижения в графите с отличници и ще чака да чуе похвала за положения труд.

Най-огромното признание обаче принадлежи на спортист от световна величина. Исполинът Ружди Ружди завоюва сребърно отличие от параолимпиадата в Токио, заради което бе награден и с почетния знак на президента. Спортистът от казанлъшки клуб (СК „Даниела Тодорова“) ще продължи да носи слава на града ни и България през новия сезон, а предвид на обещанията на новото спортно министерство за справедливо разпределение на средствата за параатлетите, ще очакваме от него още по-добро ниво на подготовка и представяне в големите състезания, мечта за всеки атлет.

Пожелаваме на казанлъшките спортисти да са здрави, още по-успешна 2022 година и да продължават да поставят рекорди, напук на пандемии и финансови кризи!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram