Вицешампионска титла за Онур Татар, „лястовици“ в тима на курортен Несебър

 В Поморие бе даден първият старт от поредицата състезания на шосе за момчета и юноши младша възраст от Черноморската колоездачна лига „Спринт“ за 2014 година.Тържественото откриване на втория сезон на Лигата стана на живописно място – пред уникалния Музей на солта край старото Поморийско езеро при чудесно /почти/ пролетно време.

Участниците – над 101 млади бегачи от цялата страна, бяха поздравени от Илия Джингов – заместник-кмет на община Поморие, Иван Илчев, представител на производител на  велосипеди и от големия колоездач от близкото минало – Димо Ангелов, патрон и председател на Лигата.

Юношите младша възраст „навъртяха“ 15 обиколки със спринт на всяка пета. Трасето на критериума, което е край новия стадион на Поморие, е дълго един километър . Най-добрите 10 бегачи във всяка група получават награди, а първенецът облича специалната фланелка на водач във временното класиране. 

Най-атрактивен бе спорът за първите места при юношите младша възраст, които направиха 15 обиколки с 5 междинни спринта за точки. Всъщност, спорът бе най-вече за позициите след първата, тъй като тук изпъкна с техничното си и атрактивно каране Нягол Няголов от Бургас. Той се откъсна още след втория спринт, в шестата обиколка, и до края не изпусна водачеството, като натрупа сбор от 20 точки. Втори, на 9 точки след него, остана казанлъчинът Онур Татар, а трети е Ясен Александров от Варна с 8 точки.

Без преувеличение, Нягол Няголов е един от най-надеждните млади български колоездачи. Той е само на 15 години още, но вече има чудесни представяния: участва и на Младежкия олимпийски фестивал в Утрехт /Холандия/, зае шесто място на Балканско  първенство на шосе, има републикански титли на „часовника“ и дори – на писта. Винаги  в компанията на национала и казанлъчанин  Онур Татар /”Лястовица’1905”/, който е също на почетната стълбичка край морето.

Бъдещето е пред тях. Както впрочем – и пред повечето амбициозни и агресивни момчета, които след Поморие ще се срещнат и на втория старт на Черноморската лига „Спринт“ – на 29 март в село Кошарица, край Слънчев бряг.

Тези дни стана ясно, че мъжкият  тим на КК „Несебър“, под името „Несебър-Дием спорт“, ще участва на международното състезание на шосе „Александър“ в Солун /Гърция/ от 21 до 23 март. В състава са: Момчил Робов, Минчо Дончев, Иван Мухтаров / и тримата от Казанлък/, Добрин Лиловски и Георги Петков.Състезанието ще се състои от пролог – индивидуално бягане по часовник на 5.5 км и два етапа, съответно от 100 и 105 км. Мениджър и организатор на тима , както и на дебютните стартове е казанлъчанинът Георги Енчев.

Ганев

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram