България праща 16 спортисти в Пекин, ето го и олимпийското село/ Снимки

Българските биатлонисти са първите наши спортисти, влезли в олимпийското село на игрите в Пекин. Ковид тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на БОК на олимпиадата. В отбора ни в момента са седем от осемте състезатели, тъй като Благой Тодев все още е под карантина в Италия и ще пристигне в Китай по-късно.

Биатлонистите ни са настанени в планинското олимпийско село Джандзяку. В него ще бъдат още състезателите по сноуборд, ски-скок и ски-бягане за да са в близост до спортните комплекси. В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, защото ледените спортове са в столицата, а има и едно междинно село в Янинг, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни. Всичките села са свързани с влака-стрела, който се движи с 350 км/час и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинсктата зона за 47 минути.

Селото в Джандзяку се състои от 5-етажни новопостроени жилищни блокчета. Нашите олимпийци са настанени заедно с отборите на Германия, Полша, Естония и Норвегия. Апартаментите на българите са на първите два етажа, които вече са с родния трибагреник по балконите. Стаите са със стандартното за олимпийски игри семпло обзавеждане. Навсякъде здравните мерки са изключително стриктни, в ресторанта всеки се храни в отделна оградена с плексиглас от останалите зона. Към нашата делегация засега има трима китайски доброволци, по-късно в долните две села ще се включат още 5, част от тях говорят български.

Днес биатлонистите ни възнамеряват да направят пълноценни тренировки на комплекса, който се намира на 1800 м надморска височина.

16 спортисти ще ни представят в китайската столица. Милена Тодорова и Радослав Янков ще носят знамето на Откриването на игрите.

В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в ПьонгЧанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя пързаляне.Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.

Ето пълния списък на нашите спортисти: Сноуборд – Радослав Янков, Алпийски дисциплини – Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков, Ски-бягане- Симеон Деянов, Ски-скок – Владимир Зографски, Биатлон – Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова, Фигурно пързаляне – Александра Фейгин, Шейни – Павел Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram