Блестяща игра за Цветан и отбора на България на световна шахматна Онлайн Олимпиада

Шахматистите на България постигнаха най-големия успех за последните четири години, като спечелиха убедително група „А“ на Втора Дивизия на световната шахматна Онлайн Олимпиада. За отбора на България игра казанлъшкият шахматен талант и многократен шампион на страната ФМ Цветан Стоянов.

В първия етап, участващите 163 държави бяха разпределени в пет квалификационни групи според класирането си на последните две шахматни Олимпиади. През 2018 г. България не участва, тъй като старата БФШ беше изключена от ФИДЕ. Нашият отбор бе поставен във Втора Дивизия, където трябваше да се с още 9 отбора за 3 места, даващи право на класиране за световната Топ-Дивизия – финална фаза на първия етап на Олимпиадата. За нея по право вече  бяха включени като поставени супер-отборите на Русия, Китай, САЩ, Индия, Украйна и други. Всеки тим се състоеше от 6 състезатели – двама мъже, две жени, младеж и девойка до 20 години. 

Отборът ни стартира уверено и със самочувствие и след изиграването на първите шест кръга от Втора Дивизия, може би изненадващо, но абсолютно заслужено България поведе уверено в класирането с шест победи, изпреварвайки отбора на Германия само по точкова разлика. 

В първия кръг нашият отбор постигна много важна и трудна победа над един от фаворитите – отбора на Беларус с 3,5:2,5 т. Особено ценна бе победата на младия ни съгражданин Цветан Стоянов над силния гросмайстор Алексей Александров. Във втория кръг България разгроми Белгия с 4,5:1,5 с победи на Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Цветан Стоянов и равенства на Александър Делчев, Лъчезар Йорданов и Нургюл Салимова. В третия кръг отборът на България се наложи над Австралия с 4:2. В четвъртия кръг българските шахматисти разгромиха с категоричното 5:1 тима на Киргизстан. В петия шахматистите ни бяха безпощадни срещу Бангладеш за безапелационното 6:0. В последния за деня шести двубой българските шахматисти надиграха отбора на Туркменистан.
Последните 3 решаващи мача започнаха в неделя от 11:00 часа. За да се класираме за Топ-Дивизията ни бе необходима поне една победа. С успешна игра на Момчил Петков, Антоанета Стефанова, Мартин Петров, Нургюл Салимова, които спечелиха партиите си, а Белослава Кръстева ремизира, за да оформи финалното 4,5:1,5 в наша полза.

Тази победа ни даде спокойствие и увереност за осмия кръг, в който нашите шахматисти се срещнаха с тези на Индонезия. Единствената промяна, която направи треньорът Петър Арнаудов бе замяната на Момчил Петков с Цветан Стоянов. Цветан отново доказа, че е играч, на когото може да се разчита и отбеляза важна победа, давайки така необходимото спокойствие на отбора

Категорична победа с 5:1 ни подпечата визите за Топ-Дивизията на Онлайн Олимпиадата и направи последният ни мач с отбора на Германия протоколен.

В деветия кръг треньорът Арнаудов направи две смени, като пусна в игра и тримата младежи – Цветан Стоянов, Момчил Петков и Лъчезар Йорданов, а те му се отблагодариха с отлична игра, завършила с победа и над Германия, с 4,5:1,5 и показахме на света, че можем да играем качествен шах и, че в бъдеще всеки трябва да се съобразява с нас!

Така, в крайното класиране във Втора Дивизия българският отбор стана убедителен шампион с 18 т., а на цели 3 от нас завършиха германците. До заветното трето място (с 12 т.) се добраха шахматистите на Индонезия.

Следващият петък започва голямото изпитание на Топ-Дивизията. Там ни чакат шампионски отбори  като САЩ, Китай, Русия, Армения и др., но шансовете на нашия отбор за попадане в елиминационната фаза са реални.

Източник: БФШ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram