Александър Везенков и шахматните кралици на България обраха отличията от Спортист на годината

Александър Везенков за втора поредна година беше избран за “Спортист на годината” в България. Баскетболистът на Сакраменто Кингс направи великолепен сезон, в който беше избран за MVP на Евролигата като част от отбора на гръцкия Олимпиакос. Той получи два приза, тъй като спечели и вота на феновете. Наградата от негово име получи президентът на Българската федерация по баскетбол и първият българин, който е играл в НБА – Георги Глушков. 

От години организаторите на анкетата „Спортист на годината на България“ работят в тясно партньорство с „Българска асоциация на спортните журналисти“. Това осигурява максимална прозрачност и коректност на вота. На специалното събитие, което е организирано от БАСЖ в присъствието на водещи спортни редактори и журналисти от цялата страна, бяха раздадени призовете на най-достойните спортисти и треньори.Награди "Спортист на България" за 2023

Ето и десетимата най-добри спортисти на България за 2023 г.: 
1. Александър Везенков (Баскетбол)
2. Григор Димитров (Тенис)
3. Петър Мицин (Плуване)
4. Алберт Попов (Ски – алпийски дисциплини)
5. Карлос Насар (Вдигане на тежести)
6. Нургюл Салимова (Шахмат)
7. Боряна Калейн (Художествена гимнастика)
8. Йоана Илиева (Фехтовка) 
9. Стилияна Николова (Художествена гимнастика)
10. Александър Николов (Волейбол)

Българският женски отбор по шахмат заслужено и безапелационно с 940 точки стана “отбор на годината” в анкетата на “Спортист на годината”. Заради европейската титла дамите бяха наградени за невероятния успех и получиха призовете си на специалната церемония.

На второ място завърши в традиционната годишна класация завърши ансамбълът по художествена гимнастика, а на трето – Лудогорец.

Награди "Спортист на България" за 2023

Треньорът на плувеца Петър Мицин Николай Вакареев бе избран за „Треньор №1 на България“ за 2023 година.

Подгласници на Вакареев в класацията за „Треньор на годината“ са Илиан Илиев (футбол) с 49 точки и Петър Арнаудов (шахмат) с 46. Вакареев събра общо 115 пункта.

Световният шампион на 1500 метра за атлети с увреждания Християн Стоянов беше обявен за №1 сред спортистите с увреждания на България за 2023 година.

Спортал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram