Бразилия вече 20 година няма победа срещу европейски тим в елиминации

Националният отбор на Бразилия удължи негативната си серия срещу тимове от Европа във фаза на директните елиминации на Световните първенства по футбол след като „селесао“ загуби от Хърватия след дузпи в първия четвъртфинал на Мондиал 2022.

Така Бразилия вече повече от 20 години няма победа срещу отбор от Стария континет в елиминациите. Последният успех на южноамериканцието е от Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея, когато те победиха с 2:0 Германия във финала. Точни за „селесао“ тогава на два пъти беше Роналдо.

В Германия през 2006 бразилците отпаднаха от Франция на четвъртфиналите, а четири години по-късно в Южна Африка те бяха спрени от Нидерландия отново в същата фаза. У дома през 2014 те бяха унижени от Германия с 1:7 на полуфиналите, след което загубих Нидерландия в малкия финал с 0:3. Преди четири години в Русия Белгия се оказа твърде силна за бразилците в четвъртфиналите.

В същия период Бразилия има четири победи и две равенства срещу представители на Стария континент, но в груповата фаза на Световните първенства. През 2006 те победиха Хърватия с 1:0, след което през 2010 завършиха 0:0 с Португалия, у дома тяхна жертва отново бе Хърватия, този път с 3:1. В Русия през 2018 и на Мондиал 2022 те срещнаха отборите на Сърбия и Швейцария, като и в двата случая „селесао“ победи с 2:0 Сърбия. Срещу Швейцария те записаха едно равенство (1:1) в Русия и една победа (1:0).

Спортал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram