120 ръчно направени рози на приятелството в подкрепа на деца в неравностойно положение

Арт работилница в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение се състоя в парк „Розариум” в гр. Казанлък по време на Празника на розата. Събитието беше организирано от фондация „Сийдър“ с подкрепата на Община Казанлък и в него се включиха местни жители и гости на града, сред които и чужденци. Участниците в работилницата направиха разнообразни красиви рози от хартия, заедно с децата и младежите от центровете от семеен тип, които фондацията управлява и нейния екип.

Целта на събитието беше да се изработят 120 рози на приятелството, които символизират подкрепата на обществото към уязвимите деца. Смисълът в общото занимание показва също така, че само с обединени усилия между местната общност, различните институции в държавата, неправителствените организации и бизнеса, хората в неравностойно положение ще имат достоен и справедлив начин на живот.  

Голяма част от посетителите на работилницата се запознаха с екипа на фондацията и изразиха своята подкрепа към работата им, както и разбиране, че е важно заедно да се грижим за най-уязвимите в нашата общност. А деца, които се включиха в работилницата, показаха завидни умения бързо да усвоят изработката на оригами и заедно с децата от центровете сътвориха красиви рози.

От 2005 година фондация „Сийдър” си сътрудничи с Община Казанлък и подкрепя деца и млади хора с увреждания и лишени от родителски грижи. Екипът на организацията работи неуморно, за да им осигури качествена грижа и достоен живот. „Сийдър” активно търси подкрепа от местния бизнес, за да реализира нови проекти в града.

Информация за фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ започва работата си в Казанлък през 2005 год. като помага на деца от институции. В последствие организацията става първата, която закрива дом за деца с интелектуални увреждания и до днес продължава своята работа в изграждането и управлението на центрове от семеен тип. Мисията на организацията е да осигури по-добра грижа за деца и млади хора в неравностойно положение и подкрепа за тяхното интегриране в общността, така че те да имат справедлив, пълноценен и достоен живот.

В гр. Казанлък фондация „Сийдър“ управлява 3 центъра от семеен тип и 1 защитено жилище, а в допълнение още 5 центъра в гр. Кюстендил. Организацията предоставя 24-часова индивидуална грижа за деца и млади хора лишени от родителска грижа. Повечето от тях са с увреждания и са живели в държавни институции в различни части на страната. Там те са израснали в изолация и липсата на внимание и грижа са оставили своите белези в развитието им.

В семейните центрове, които фондация „Сийдър“ управлява, всяко дете и младеж получава уважение, подкрепа и индивидуална грижа. Фондацията подкрепя социалната интеграция на децата и младежите, като се стреми те да посещават дневни центрове, училища и детски градини, както и им помага да развиват своите умения и да усвояват нови. Фондацията работи за включването на децата и младежите в различни инициативи и възможности за интегрирането им в общността, така че те да станат по-независими, да вземат самостоятелни решения и когато е възможно, да започнат работа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram