Кметът Бесоолу: Писмеността ни е повод за национална гордост и никога не трябва да го забравяме!

С химна на 24 май – „Върви, народе възродени“, кметът на община Павел баня Иса Бесоолу поздрави всички по повод празника и приветства от Фейсбук:

Днес тържествено отбелязваме 24 май – ДЕНЯТ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА и КУЛТУРА и на СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ.

Делото на Св. св. Кирил и Методий е фундаменталната основа на формирането ни като нация. То породи стремежа ни да се развиваме като индивиди и да се формираме като личности. Делото на нашите първоучители даде огромния тласък на книжовното и културното ни развитие и закодира в съзнанието на българите вечен стремеж към познанието.

Писмеността, която ни завещаха светите братя, промени цивилизационно целия славянски свят. Днес милиони хора ползват кирилицата, за да общуват помежду си. Това е повод за национална гордост и никога не трябва да го забравяме! Нещо повече – длъжни сме да продължаваме делото на Кирил и Методий! Длъжни сме да надграждаме своите познания и да споделяме наученото.

На днешния празник искам да поздравя всички учители и да им благодаря за високоотговорната мисия, която имат! На Вас дължим възможността да бъдем хора в най-истинския смисъл на думата. Бъдете здрави и нека никога не угасва пламъкът на знанието!

Честит празник! Честит 24 май на всички ни!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram