Д-р Душо Гавазов: Подобряването на инфраструктурата в Мъглиж ще бъде мой приоритет

Д-р Гавазов е зам.-кмет на Община Мъглиж и първият обявил официално, че ще се кандидатира за кмет на извънредните избори на 28 февруари

– Д-р Гавазов, преди няколко дни обявихте, че ще се кандидатирате за кмет на предстоящите извънредни избори в община Мъглиж. Защо сега обявявате намерението си?
– На 30 септимври тази година загуби живота си мой много добър приятел и законно избран кмет на Община Мъглиж – Господин Господинов. Тъй като изпитвам голямо уважение към него, а освен това съм и ревностен поддръжник на християнските закони и религиозните канони, обещах пред самия себе си, че до 40-я ден от смъртта му няма да имам никакви медийни изяви.

В първата си поява по медиите  заявих публично, че ще кажа на жителите на общината дали ще се кандидатирам за кмет едва след навършване на 3 месеца от смъртта на Динко. Чувствах, че хората очакват от мен да разберат дали ще се кандидатирам за кмет и ще дам заявка за продължаване на започнатото от екипа ни или ще се откажа от  изборното състезание на 28 февруари. Обявих намеренията си публично, чрез собствената  фейсбук страница.

– От самото начало работите заедно с Господин Господинов. Какво ви обединяваше в работата?
– С Господинов ме свързваше лично приятелство. През 2011 г. спечелихме местните избори, бяхме заедно рамо до рамо. Тогава получих покана от него да бъда зам.-кмет на община Мъглиж. Не приех веднага, защото съм лекар по професия, беше  трудно да се откажа от упражняването на професията си и да тръгна по пътя на администратора. Съгласих се да поема този пост, защото  с кмета Господинов имахме обща ценностна система. Успяхме да извървим заедно един изключително труден път, да постигнем реални успехи в екип, да решим много от проблемите на хората.

Не е лесно да се управлява малка община в България. Успяхме да намалим значително безработицата в Община Мъглиж. Ако през 2011 г. тя беше  30%, то днес тя е 12% дори в условията на пандемия.

– Кои са най-важните проблеми в общината, които чакат решение през следавищите години?
– Винаги на първо място сме поставяли инфраструктурата на общината – улична и пътна. Община Мъглиж има около 60 км общинска пътна четвъртокласна мрежа, от които половината е ситуирана в равнината, а другата – във високопланинската част. Пътищата, ситуирани в сърцето на Стара планина, създават доста проблеми при обслужването им. В тази посока направихме не малко през годините. Преди няколко дни по ОП „Развитие на селските райони“ към ДФ „Земеделие“ приключихме цялостната рехабилитация на няколко улични артерии в общинския център – град Мъглиж. По проект на местната инициативна група предстои асфалтиране на уличните артерии в с. Дъбово, където  живеят над 1300 души. Имаме улици и населени места в общината, в които не е имало асфалт през последния половин век.  Работим усилено и върху подобряване на образователната и социална инфраструктура.

– Докъде стигна съдебното дело, което води община Мъглиж с Държавен фонд „Земеделие“?
– Делото продължава вече две години и половина , като опитваме да докажем, че по вина на ДФ „Земеделие“ не бяха финансирани два изключително важни за общината проекта на стойност 8 млн. лева. Месец след приема на проектната документация от общините ДФ „Земеделие“ смени договарянето по Наредбата за проектите и по този начин общини, като нашата, не бяха допуснати до административно разглеждане на проектите им. Успяхме да спечелим няколко дела, но съдебната сага продължава. Потърпевши от изпуснатата възможност, разбира се, са преди всичко жителите на общината. По план 6 млн. лева от средствата, които трябваше да получим  бяха  насочени към рехабилитация на общинска пътна мрежа. С тези пари ние щяхме да решим проблемите на 70% от общинската пътна мрежа в равнинната част на общината. Част от нея е изключително важния път село Тулово – град Мъглиж, защото всички български и чуждестранни граждани, които пътуват през Прохода на Републиката за Северна България минават по него. През летните месеци това са между  4000 – 6000 автомобила дневно. Община Мъглиж е похарчила много пари от бюджета си, за да поддържа този път.

– Какво предвиждате да направите за ромския квартал „Свобода“ и подобряването на живота на жителите му?
– Предвиждаме  да изградим през следващите месеци предпазни огради в този квартал. Той  ще бъде ограден от юг към пътя, свързващ София с Бургас и от запад към улица „Гео Милев“ в Мъглиж. Това правим преди всичко с цел безопасност. Този пътен участък – първокласен републикански път, свързващ София с Бургас е наречен участък на смъртта заради големия брой пътно-транспортни произшествия. Те се предизвикват от  излизане на пътя на каруци, безстопанствени животни. Ромски деца загинаха, попадайки под гумите на колите. Планираме да създадем по-добри условия на живот в този квартал. Там живеят от 800 до 1200 души в зависимост от това колко гастарбайтери са се завърнали в квартала. Идеята е да се създаде жилищен квартал от затворен тип, разбира се без каквато и да е било мисъл за сегрегация.

Най-важната ни задача остава да накараме децата да посещават училище, защото без образование, те няма как да имат нормален живот, да се реализират  на трудовия пазар. Сега,  по време на дистанционното обучение, имаме осигурени групи, които разнасят образователни материали във всяка ромска къща.

В края на октомври Общинският съвет прие предложението за задължително обхващане в детските градини на всички 4-годишни деца. Това не е случайно, защото 90% от децата, които посещават учебните заведения в нашата община са от ромски произход. След обществено обсъждане Общинският съвет на Мъглиж реши да поемем дългосрочен нисколихвен дълг в размер на 350 хил. лв., който ще бъде изплащан 15 години. Това са пари, които ще ни помогнат да започнем  решаването на належащите проблеми на хората в  квартала.

– Община Мъглиж е с отлични природни дадености. Какво предвиждате за развитието на туризма?
– Нашето ръководство беше първото, което направи ремонт на пътя до едно от най-красивите места в общината – Селце. Ремонтът на пътния участък с дължина 17 км струваше 1,3 млн. лева. Тези средства получихме от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС. Там сега сме входирали и проект на стойност  414 хил. лв. за цялостна реконструкция на свлачищен участък към село Сливито. Преди няколко дни завършихме цялостното осветление  на селото, правим и ремонт на пенсионерския клуб. С подобряване на инфраструктурата в нашата община се повишиха и цените на имотите, особено в село Ягода. Там вече има значителни инвестиции – изградени са два СПА хотела, предстои да се открият още два. Открива се и модерна къща за гости. Добрата новина е, че възстановяваме банския комплекс в село Ягода с помощта на дългосрочен общински заем в размер на 1,9 млн. лева по линия на фонд „Флаг“. Ремонтните работи обхващат не само сградата, тук се включва и облагородяване на целия парк с площ от над 5 дка. Предполагаме, че ще бъдем готови с ремонта до средата на следващата година.

divident.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram