Първото мащабно представяне на испанска карикатура в България ще бъде по време на Чудoмирови празници 2024 в Казанлък

„Дон Кихот и Санчо Панса“ е темата на тазгодишното издание на Училище за карикатура с Николай Фитков, което е част от програмата на 30-те Чудомирови празници в Казанлък. То се организира за седма поредна година, а за втори път е с международно участие – специален гост ще бъде Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на Института за хумор „Кеведо“ към 

Генералната фондация на университета „Алкала де Енарес“ в Испания.

В часовете за рисуване на карикатура участват както начинаещи, така и напреднали млади художници, които ежегодно творят по зададена тема под вещото ръководство на учителя Николай Фитков и на гости-карикатуристи. По традиция училището ще завърши с представяне на творбите в изложба и с награждаване, което ще се състои на 1 април в Литературно-художествен музей „Чудомир“. 

На 28 март ще се състои и първото мащабно представяне на испанска карикатура в България. Изложбата ще бъде открита в Музея на розата в 17:30 часа, а куратор и откриващ е Хуан Гарсия Серада. Гост ще бъде и Дейвид Гарсия Виванкос, физиономичен карикатурист с възможност да направи демонстрация на карикатура на живо. Музикален поздрав по време на събитието ще изнесат Сарай Диас от Държавната опера в Стара Загора и солистът на Ансамбъл „Загоре“ Цвети Башкехайова. 

Четвъртият ден от програмата на Чудомирови празници 2024 в Казанлък ще завърши с дългоочакваното представяне на моноспектакъла „Нашенец“ на Мариус Куркински, който е по текстове на патрона на празниците Димитър Чорбаджийски – Чудомир. „Нашенец“ не е просто спектакъл, а истинско пътуване из душата и мислите на Чудомир, а в основата му е талантът на изключителния актьор.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък. 

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4. 

Цялата програма на Чудомирови празници вижте тук .

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram