Младежки инициативи в Казанлък

В навечерието на Великден младежи организираха полезни занимания за ученици. Идеята е на Младежки общински съвет- Казанлък, СНЦ ,,Зелена светлина в България“ , БМЧК и Национална организация на скаутите- регион Казанлък. Първата от инициативите бе насочена към учениците от основните училища, където представен авторският филм на Габриел Кертиков за ползата от здравословните храни, начин на живот и спорт за подрастващите. Децата получаваха разяснения за това кои храни са вредни и защо трябва да ги избягват.Втората инициатива бе на Националната организация на скаутите- регион Казанлък, които имаха идеята в Северен парк ( до Колодрума) да организират обучение за действия при бедствия и аварии и оказване на  първа долекарска помощ. За съжаление, в дъждовния ден в обявения час на проявата нямаше представители на училищата, към които бе отправена показа за участие, но нашият екип бе любопитен точно какво възнамеряват да покажат младите хора в планираната от тях инициатива.

Членове на Младежкия червен кръст демонстрираха познанията си за оказване на първа помощ при случаи със сърдечни проблеми и счупвания на крайници. Скаутите пък направиха показно как е възможно да се извърши транспортирането на пострал човек с най-важните подръчни средства в природата.

Младежките инициативи сами по себе си са едно добро, което остава за жалост недооценено. Видно е и от слабата подкрепа, която получават намеренията на ето тези инициативни и ангажирани с каузата си младежи. Самите те признават, че за има полза от тяхното добротворство е необходимо и учебните заведения да са по-активни, за да бъде реален диалогът между двете страни. Така научено на теория, ще намери практика, а младежите ще бъдат повече образовани, по отношение на това, как да оказват долекарска помощ и оцеляват при екстремни условия. Всички тези полезни знания могат да станат достъпни в местните училища, но е необходима и добрата воля от страна на директорите. Примерът на тези деца доказва, че няма невъзможни неща.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram