1856 – Роден Минчо Калфов – опълченец /краеведски календар/

1878 – Основано селището Павел баня, от 1978 г. – град. През 1877г. е обявена Освободителната война. Няколко дена преди изтеглянето на руските войски, в с. Турия научават, че Калофер гори, запален от башибозуците и побягват през с. Шипка. Започва “Бегът през Балкана”. Башибозуците запалили всички села по долината на р.Тунджа. Селото било напълно опожарено и разграбено.През пролетта на 3 март 1878г., жителите му се завърнали в Турия, но намерили само пепелища. Заселили се в опразненото турско с. Лъджакьой, което се намирало в непосредствена близост до топлите минерални извори. Заселилите се тук турийци го кръщават на свети Павел и на княз Павел – брат на руския Цар Освободител.

1991 – Рождената дата на в.”Бузлуджа” – вестник на социалистите от казанлъшкия край

2001 – В Будапеща бе открита изложбата на Чудомир „Нашенци“.

2003 – В националното честване на 125 години от Освобождението на България на връх Шипка участва руският президент Владимир Путин

2023 – 145 години от основаването на Павел баня, която възниква като селище непосредствено след Освобождението.През 1877г. е обявена Освободителната война. Няколко дена преди изтеглянето на руските войски, в с. Турия научават, че Калофер гори, запален от башибозуците и побягват през с. Шипка. Започва “Бегът през Балкана”. Башибозуците запалили всички села по долината на р.Тунджа. Селото било напълно опожарено и разграбено.През пролетта на 3 март 1878г., жителите му се завърнали в Турия, но намерили само пепелища. Заселили се в опразненото турско с. Лъджакьой, което се намирало в непосредствена близост до топлите минерални извори. Заселилите се тук турийци го кръщават на свети Павел и на княз Павел – брат на руския Цар Освободител.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram