На тази дата в Казанлък и региона

1868 Роден Захари Желев, художник. В Одеса бъдещият художник получава образованието си. Участва като доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г. През 1906 г. се установява в Казанлък, като оставя зад себе си около двадесет запазени от студентските му години творби и приблизително толкова портрета, рисувани след завръщането от Италия. Умира на 15 март 1942 г. в Казанлък, останал неизвестен и забравен, макар че е един от видните представители на старата италианска академична школа, един от даровитите първи наши художници.

1897 – В Казанлък е роден художникът Иван Милев /краеведски/

1908 – Починал Георги Данчов Зографина – иконописец на свода на църквата на Девическия манастир в Казанлък

1928 – Роден Георги Матанов, изявен учител, писател

1949 – Роден е Емил Пенчев, журналист, писател

1996 – Към този момент Община Казанлък разполагаше с 442 общински жилища – 308 апартамента и 144 къщи

2018 Казанлъшкият хореограф Христо Стоянов бе удостоен с японския държавен Орден на изгряващото слънце- Сребърни лъчи. Стоянов е художествен ръководител на ансамбъл “Арсенал”. По време на церемонията по връчване на ордена в резиденцията на японския посланик у нас бе изпълнена за първи път в България “Песен за човека”, по текст на Стоянов и изпята на японски език.

2020 Учител, общественик, достоен за пример със своята инициативност и креативност, отиде си преподавателят по английски език Цветнин Станчев. Всички, които го познават, знаят, че той „изгаряше“ в работата си. Не само, за да обучава, но и да възпитава. Организатор бе и на поредица от празници и състезания за децата от квартал „Изток“. Обичан от ученици и колеги.

2023 – 155 години от рождението на художника Захари Желев, роден на 19 февруари 1868 г. в Казанлък. На 11 години остава сирак. Високопоставеният руски офицер Григорий Барадевски го открива и го изпраща в Одеса, където бъдещият художник получава образованието си. Участва като доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г. През 1891 г. се премества в Пловдив. На Изложението през следващата година негова творба му печели стипендия за следване в Италия. През 1906 г. се установява в Казанлък, като оставя зад себе си около двадесет запазени от студентските му години творби и приблизително толкова портрета, рисувани след завръщането от Италия. Умира на 15 март 1942 г. в Казанлък, останал неизвестен и забравен, макар че е един от видните представители на старата италианска академична школа, един от даровитите първи наши художници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram