5 юни – Световен ден на околната среда

5 юни е Световният ден на околната среда, ежегодно събитие, което се провежда под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

Темата на Световния ден на околната среда през 2012 година е „Зелена икономика: Ще се включиш ли и ти?“, което отново представя зелената икономика като алтернатива на начина, по който правим бизнес, ако искаме да създадем по-устойчиво бъдеще. Темата е адресирана към всеки човек и акцентира на факта, че „вие“ сте важен елемент за успеха на икономиката и ви кани да се включите, за да оцените решенията, които се вземат от правителството, частния сектор, гражданското общество и местната общност, в която всеки от нас участва.

„Зелената“ икономика докосва всеки аспект от живота и се отнася до нашето развитие. Става дума за устойчива енергия, „зелени“ работни места, ниски въглеродни икономики, зелени политики, зелени сгради, селско стопанство, рибарство, горско стопанство, индустрия, енергийна ефективност, устойчив туризъм, устойчив транспорт, управление на отпадъците, водна и ресурсна ефективност.

В края на 2011 г. РЗИ – Стара Загора проведе анкетно проучване за знанията, нагласите и уменията на подрастващите за опазване на околната среда в градовете Казанлък и Чирпан. Резултатите от проучването са публикувани на сайта на РЗИ – Стара Загора.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram