2015 г.: Свалиха поръчаното обвинение от журналиста Георги Манев

През 2015 г. Казанлъшката прокуратура повдигна обвинение на журналиста от Медийна група “Вис виталис“ Георги Манев.

Прокурор Кръстин Кацаров се самосезира „от името на обществото“ и обвини журналиста във „всяване на паника” в репортажа му, заедно с оператора Делян Тенев, от наводнената западна част на Казанлък на 1 февруари с. г.

Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Единствените журналисти, отразили бедсвието, бяха Георги Манев и Делян Тенев.

Стана ясно, че до обвинението се е стигнало след сигнал, подаден от кметицата Галя Стоянова, в който тя се жалва, че с материалите си журналистите „уронвали престижа на Общината и й пречели да работи“, в продължение на два месеца полицията и прокуратурата водеха разпити. Прокурор Кацаров даде указания на полицаите да предупредят с протокол журналистите от пресгрупата „да спрат да пишат срещу администрацията“.

Наказание до две години застрашаваха Жоро Манев, ако не беше надигналата се вълнá от медийна подкрепа в Казанлък, Стара Загора и страната, вкл. и отстрана на националните медии и Съвета за електронни медии. СЕМ официално се произнесе, че в репортажа са спазени всички журналистически изисквания.

На днешната дата преди 7 години Окръжната прокуратура в Стара Загора свали обвинението.

Впоследствие Кацаров бе освободен от поста си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram