Днес празнуват гинеколозите и акушерките

Днес празнуват гинеколозите и акушерките

Денят на родилната помощ, празник на гинеколозите и акушерките, се празнува от 1951 г. Датата е избрана заради Бабинден, който се празнува по стар и по нов стил – и на 8 януари, и на 21 януари. Отдава се почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България. Празникът е от големите народни празници, свързан със семейните обичаи. Съдържа 3 основни елемента:
– Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета.
– Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.
– Къпане на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни, целуват ръка на бабата, за да изразят благодарността и обичта си към жената, помагаща на новия живот да се появи. На празника не се допускат мъже.
Днешният празник тържествено се отбелязва в АГ отделенията на болниците и клиниките. Правят се ритуали, организират се концерти, връчват се отличия, изказват се благодарности, отправят се поздравления към акушерките и гинеколозите.
b2f5ff47436671b6e533d8dc3614845db7046757c3682a28c5bf2024e57678a0

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram