1878 г.: Зимното шипченско стоене взема 20 000 жертви

На Шипка и в полето на Шейново равносметката през януари 1878 г. е около 11 000 – убити, ранени и безследно изчезнали, над 9 000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене. 

 

Казанлъчани и жителите на населените места Шипка и Шейново ще отбележат днес 137 години от  епичните боеве край селищата в хода на Руско-турската освободителна война.

От 10.30 часа на 9 януари в с. Шейново пред Паметника на Победата ще се състои тържествено честване на забележителната дата, а честването в град Шипка ще бъде от 11.30 часа в храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир.

След августовските боеве отбраната на Шипка продължава и през есента и зимата на 1877 г. Този период влиза в историята като “Зимно шипченско стоене”. Въпреки студа и мъглата, въпреки снежните бури и виелици, защитниците на Шипка геройски бранят прохода. За тези изпълнени с мъжество и саможертва дни телеграфът съобщава с кратката фраза: “На Шипка всичко е спокойно.”

Руските войници и българските опълченци превръщат прохода в непристъпна крепост, “в затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на руската армия към Цариград”, по думите на ген. Радецки.

След падането на Плевен ( 29 ноември/10 декември 1877 г.) руските войски преминават Балкана при изключително тежки зимни условия и пленяват турската армия на Вейсел паша в шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877 г./ 9 януари 1878 г. Победата при Шипка-Шейново е достоен завършек на Шипченската епопея.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са около 11 000 – убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9 000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

2

На снимките : /долу/ «Снежни окопи на Шипка», В. Верешчагин, /горе/ «Шипка-Шейново», А.Д.Кившенко

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram