Пленер по живопис „Дружба 2016“

Възпитаници на казанлъшката Художествена гимназия редят картини в 21-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“, който ще се проведе в Стара Загора от 8 до 17 юни. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора. За участие в проявата са поканени художниците – Владимир Башкиров, проф. Бисера Вълева, Живко Иванов, Станимир Видев, Ивелина Иванова, доц. Борис Желев, Ангел Герджиков, Георги Златев и Георги Михов.

Станимир Видев завършва Художествената гимназия в Казанлък,  а след това и Националната художествена академия в класа на проф. Добри Добрев.
Двукратен носител е на наградата “Пловдив” за живопис през 1997 и 2007 г., на Националната награда „Васил Левски” за 1987 г., на наградата за живопис на Биеналето на миниатюрата в Русе 2009 г., на Наградата за живопис на Биеналето на малките форми в Плевен през 2010 г. и др. Творби на Станимир Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен. Авторът живее и работи в Пловдив.

Роденият в Стара Загора Георги Златев също е възпитаник на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“. Работи в областта на живописта и витража. Има 6 самостоятелни и участия в множество групови изложби. Лауреат на Награда от Есенния салон – гр. Стара Загора ‘1997 и на Наградата на „Хайнекен“ на Второто Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора’ 2008 .

Неговият съгражданин Павел Михов е завършил Художествената гимназия през 1977 г. Има участия в Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“ – Бургас, в изложба на Южнобългарските художници – Пловдив, Национален конкурс на „Алианс България“ за живопис, скулптура и графика, предоставял е живописни платна за участие в Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ – Стара Загора. Редовен участник в изложбите на Дружеството на старозагорските художници.

Творбите на пленеристите ще бъде представена в галерия „Байер“ на 17 юни от 18:00 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram