Казанлъшката роза носи 4 важни точки на зрелостниците

Текст, посветен на казанлъшката маслодайна роза, бе включен в тазгодишната матура по Български език и литература за 12 клас. Текстът е в упражнение 35 на зрелостния изпит и носи 4 точки на учениците. Ето и самото упражнение:

  1. За всяко празно място изберете най-уместната от думите и я запишете срещу съответната буква в свитъка за свободните отговори.

Казанлъшката роза се отглежда заради цветовете, които съдържат етеричнимасла и от които се ……. (А) известното по цял свят българско розово масло. В някои години цената на българското розово масло се доближава до цената на златото,откъдето идва и ……. (Б) му „течно злато“. При ……. (В) на розовия цвят се получава не само масло, а и розова вода, която намира ……. (Г) в парфюмерийната и в хранителната промишленост.

 А) зарежда, произвежда, представя

Б) марката, псевдонимът, наименованието

В) преработката, брането, пренареждането

Г) влияние, употреба, роля

Казанлъшки абитуриенти коментираха пред наш репортер, че упражнението не ги е затруднило. Те допълниха, че са се почувствали много добре и дори горди, че текст за символа на Казанлък е попаднал в матурата по БЕЛ и всички ученици в страната са могли да се запознаят с него.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram