Резултати от Анкетата „Ще постите ли?“

Отговор „Не“ са отбелязали 58% от участвалите в анкетата на сайта presstv.bg  – Ще постите ли?

11% от гласувалите са заявили, че ще Постят. Другите са отбелязали отговор, „частично“ и „ще опитам да постя“.

Годишно православният християнин би трябвало да пости около 200 дни: през Вели­ките пости 7 седмици, през Петрови пости – от 7 до 30 дни, през Богородични пости -14 дни, Коледни пос­ти – 40 дни. Освен това всяка седмица в сряда и петък.

Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове –  на езика, на сърцето, на мисълта и на волята.Тъй като по време на постите изключваме белтъчините от животински произход, за да не нарушаваме баланса на организма, трябва да ги заместим с витамини и белтъчини и въглехидрати от растителен произход. По време на пости обикновено разрешените храни са основно от растителен произход – плодове и зеленчуци, тестени изделия, всичко, за което можете да се сетите и което не е от животински произход.

Анкета постиВ идеята на поста има много чисто рационални елементи, свързани със здравословното хранене и пречистването на организма. Подобни периоди на ограничение присъстват в обичаите на много народи и религии по света.

Рисковете от постите диетолозите виждат единствено в продължителното им прилагане.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram