Виртуози

 

Две Първи, една трета, Специална награда за най-ярък талант и Почетен диплом за преподавателя спечелиха ученици от класа по пиано на Елена Юлиянова в СОУ „Екзарх Антим І” и ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра-1860” на Международния клавирен конкурс Шуман-Брамс”, който се проведе от 12-15 ноември 2014 г. в Пловдив.10372761_856626507710289_6504713556183321704_n

Петото издание на конкурса, събра на конкурсния подиум 45 млади пианисти на възраст от 7 до 25 години от 4 държави: Русия, Полша, Азербайджан и България.           В трудната конкурсна надпревара с най-добри ученици от Музикални училища в София, Русе, Бургас, Варна, Пловдив и НМА „Проф.Панчо Владигеров”-София по традиция се включиха възпитаници от клавирния клас на Елена Юлиянова Ани Тенева, Виктор Владков и Александра Симеонова. И за пореден път, с изключително успешното си представяне на конкурсната сцена, талантливите казанлъшки пианисти доказаха, че по достойнство могат да се наредят сред най-добрите млади изпълнители в България.

Трета награда във втора възрастова група от 10 до 12 години спечели 10-годишен възпитаник на ШИ „Емануил Манолов”, талантлив млад пианист Виктор Владков. Тази награда ученик на Елена Юлиянова завоюва в конкуренция с представители на музикални училища в София, Бургас, Плевен и Пловдив с отличното изпълнение на произведения от Й.С.Бах, Р.Шуман, Б.Мартину и Л. Пипков.

Високи оценки на журито и възторжени отзиви на публиката получи за изпълнение на своята, близо 30-минутна, конкурсна програма изявена казанлъшка пианистка Александра Симеонова. За пореден път доказвайки своята висока класа, в конкуренция с учениците от музикални училища в София, Русе, Бургас, Плевен и Пловдив с блестящото изпълнение на конкурсната си програма Александра завоюва Първа награда. Този творческия сезон на деветокласичка от музикална паралелка в СОУ „Екзарх Антим І” вече включва не само две успешни участия на международни конкурси в Добрич и Пловдив. Преди две седмици Александра Симеонова се е завърнала от Германия, където със забележителен успех се представи на мастер-клас и концерт по покана на проф- Т.Байнов-Германия.

Изключителен успех на конкурса постигна дебютантка на това музикално събитие, 9-годишната ученичка на Елена Юлиянова, Ани Тенева. В най-многобройна, първа възрастова група, със своето виртуозно, ярко и артистично изпълнение  Ани Тенева предизвика бурни овации на публиката, отлични оценки на журито и безспорно завоюва Първа награда, оставяйки след себе си представители на музикални училища в Пловдив, Русе и Варна,

А истински триумф очакваше Ани Тенева на Заключителна церемония по награждаване на победителите, когато бяха връчени Специални награди за изключителни постижения на участниците в конкурса. За своето блестящо изпълнение Ани Тенева беше удостоена със Специална награда, учредена от НУМТИ „ Д. Петков” „Стелла Ослекова”- за най-ярък талант” .

С Почетен Диплом от организаторите на конкурса удостоена и клавирния педагог от град Казанлък г-жа Елена Юлиянова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram