Щъркел гостува на село в чирпанско, местните го нахранили със свинско

След цъфналите кокичета и рози, още един природен феномен през декември, стана повод за предпразнично настроение.

В село Свобода, чирпанско, вместо дядо Коледа, по празниците долетя бял щъркел. Птицата е гост от Полша. В Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани са получили множество обаждания за „бедстващ бял щъркел“, като сигнали за птицата са подадени и от телефон 112.

Поредният гост от Европа, възползвайки се от топлото време, е избрал да зимува край селото. По стар български обичай, местните жители са се отнесли със завидно гостоприемство към пернатия си гост и не еднократно са подхранвали щъркела с различни храни, някои подходящи, други не съвсем. Птицата неколкократно е опитвала традиционни коледни трапези, с прясно изпечено свинско месо, разказват еколозите.

На практика, за няколко дни белият щъркел се превърнал в местна атракция.
За специалистите от Спасителния център, обаче, това „явление“ съвсем не е изненада, а сигнали за останали в България щъркели се приемат от цялата страна.

Друг интересен факт е, че на практика не всички птици стигат до крайната точка на миграционния път. Това, вероятно, е свързано отново с климата през съответната година. При по-топли зими част от птиците остават в южните страни от Европа. Разбира се, това може да се промени при резки изменения на времето и същите тези птици, при застудяване отново да предприемат миграция и да пресекат Средиземно море. Най – вероятно, още тези дни, скъпият гост на жителите от чирпанското селце ще поеме към по-топлите страни, смятат природозащитниците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram