Шипченската епопея през 2019 г. ще е под знака на 85 години Паметник на свободата

През 2019 г. Националното честване на Шипченската епопея ще бъде под знака на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Потвърдено е, че събитието отново ще бъде под патронажа на президента Румен Радев, съобщава gabrovodaily.info. Кулминацията на честванията е на 24 август, а денят преди това по традиция ще е запазен за активности с деца на Шипка.

Подготвя се изложба от двете страни на Балкана – Габрово и Казанлък, а неин инициатор е Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Ще има срещи с потомци на хората, помагали за градежа на Паметника. Финалът ще бъде с тържествена заря – проверка в Габрово.

Областният управител на Габрово Невена Петкова обсъди подробностите около тържествата за Шипченската епопея със заместник – командира на Националната гвардейска част, директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, зам.-областния управител на област Стара Загора, експерти от Община Габрово и Министерство на отбраната, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Габрово.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram