Шестима в надпревара за директори на парк-музей в Казанлък

Шестима са допуснати до участие в конкурсите за директори на националния парк – музей „Шипка-Бузлуджа“ в Казанлък и на старозагорската държавна опера, съобщиха от Министерството на културата.

Трима са и кандидатите за шеф на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ през следващите 5 години : временният ръководител Чавдар Ангелов; специалистът – историк от старозагорския РИМ Ваня Донева – Ценкова и дългогодишният експерт в културния институт Павел Митков.

Конкурсът се провежда за втори път в рамките на последните 12 месеца, след като първите резултати бяха анулирани и на спечелия първото място Митков е било отказано назначение.

Това стана повод за нарочно питане през април т.г. в парламента от народния представител проф. Станислав Станилов към министър Вежди Рашидов. Министърът оправда анулирането на резултатите с постъпил в МК сигнал за нарушения, който не се потвърдил.Това по думите му бил единственият анулиран конкурс до сега във ведомството през двамата му мандата на управление.

Двама диригенти и един режисьор са стигнали до второто пресяване за директор на операта, след като през първото сито е отпаднал пеещият в Женева Хари Драганов.

На 22 август пред конкурсната комисия ще застанат временният директор , режисьорът Огнян Драганов и диригентите Красимир Къшев /административен мениджър, отговарящ за стопанисването на оперната сграда/ и Стефан Линев /бивш главен диригент и изпълнителен директор на фондация „Евро Атлантик Арт“/ . Къшев вече е бил директор на операта в Града на липите през периода 2010-2013 година.

Драганов бе назначен за временно изпълняващ директорските задължения на 29 април м.г. след като предшественикът му Петко Бонев напусна заради натрупани огромни финансови задължения.За да оцелее тогава трупата община Стара Загора извади 150 000 лв от бюджета си.

Участниците трябва да представят концепция за развитие на културния институт за следващите 4 години, както и подробен репертоар за първата година./kmeta.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram