Шестгодишната Стефани Дундова от Енина с втора награда от международен театрален фестивал

Шестгодишната Стефани Дундова възпитаничка на Аня Дерменджиева от театрална формация „Талантчета калпазанчета“ към НЧ „Братство“ с. Енина бе отличена с втора награда в 13-то издание на Международния театрален фестивал „Приказка за теб“. Домакин на международната проява в средата на юни бе морската столица Варна. Стефани мери сили със своите връстнишци от цялата страна в категория „Театър – индивидуални изпълнения“ в първа възрастова група. И този път ръководителят на театралната формация в Енина Аня Дерменджиева е падбрала за малката актриса като репертоар за фестивала произведение по Чудомир. Стефани е възпитаничка на ОДЗ „Яна“, а от септември ще бъде първокласничка в ОУ „Хр. Ботев“ в Енина.Тя е и внучка на първата царица Роза Стефка Таралежкова.

Това свое изпълнение и последвалата награда малката Стефани посвещава на Добромир Гущеров, който разказва Аня Дерменджиева, винаги е подпомагал колективите на читалище „Братство“.

Театралната формация „Талантчета калпазанчета“ през тази година ще отбележи своя 15-годишен юбилей. През 1997 година детската трупа е създадена по идея на Минчо Лалев, отдал целия си живот на читалищното дело в Казанлък и Енина. Първият спектакъл игран пред публика от енинските деца е „Пътуване в миналото“, пресъздаващ моменти от създаването на читалището и училището в село Енина – двете най-важни културно-просветни средища във всяко населено място в далечните години от миналото на страната ни. Рождения ден малките таланти ще посрещнат с работа – предстоят им още две участия в театрални фестивали – „Радост на брега“ в Ахелой и „Сцена край морето“ в Поморие. НЧ „Братство“ кандидатдтва към Община Казанлък с проект в раздел Театрално изкуство и работата по този проект, според Аня Дерменджиева, е шанс за добра реализация и развитие на добрите колективи в селските читалища.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram